Έκθεση στα Σκόπια: «Οι χάρτες δείχνουν τη βία κατά του ‘μακεδονικού’ λαού και του εθνικού του χώρου»



Οκτώβριος 7, 2012.

«Ένας χάρτης αντιστοιχεί με χίλιες λέξεις και αυτοί οι χάρτες ξεφυλλίζοντάς τους μαρτυρούν τη βία κατά του εδάφους της Μακεδονίας, του μακεδονικού λαού και του εθνικού τους χώρου, όπου λειτουργούσαν μέσω των αιώνων», γράφει η σλαβική εφημερίδα Βέτσερ για την έκθεση χαρτών της Μακεδονίας από τον 15ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα προπαγανδίζοντας σε δύο σημεία. 


Πρώτο ότι οι Σλάβοι που αυτοαποκαλούνται ‘Μακεδόνες’ είναι οι κληρονόμοι της αρχαίας Μακεδονίας και δεύτερο ότι το σλαβικό κρατίδιό τους είναι ένα κομμάτι της Μεγάλης Μακεδονίας που μοιράστηκε σε γειτονικές χώρες.

Χαρακτηριστικό των χαρτών αυτών είναι ότι η πόλη Σκόπια δεν βρίσκεται στα όρια της γεωγραφικής Μακεδονίας αλλά στην Δαρδανία.

Γράφει το δημοσίευμα:

«Όλοι οι χάρτες από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα  χρόνια παρουσιάζουν τον ιστορικό και γεωγραφικό εθνικό χώρο της Μακεδονίας με τοπωνύμια που είναι αναγνωρίσιμα σε εμάς καθώς πηγάζουν από τους Μακεδόνες και τους Σλάβους…», είπε ο Αλντο Κλίμαν πρόεδρος του σλαβικού  πολιτιστικού φόρουμ ‘Πούλα’ της Κροατίας που είναι και ο παρουσιαστής της έκθεσης.

(Αναφέρεται προφανώς σε βουλγαρικούς χάρτες του τέλους του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου που τότε η Βουλγαρία διεκδικούσε τη Μακεδονία)

Παρουσιάζονται σήμερα στις επτά στο Εθνικό Μουσείο των Σκοπίων και η έκθεση αποτελείται από 75 χάρτες με πρώτο του Hartmann Shedel του 1497, του Sebastian Münster του 1550, του Gerard Mercator  του 1607 κλπ.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης του Barbelini, γράφει το δημοσίευμα, που διαφοροποιεί τα εδάφη της Μακεδονίας από αυτά της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και παρουσιάζει σε αυτόν τον μακεδονικό αρχαιολογικό χώρο, τους Στόβους.

«Μερικά από τα τοπωνύμια των μακεδονικών χαρτών έχουν μικρές αλλαγές ανάλογα με το που έχουν τυπωθεί, στη Γερμανία ή την Ολλανδία και από ποιες πηγές παρουσιάζονται, αλλά είναι ‘μακεδονικά’ αναγνωρίσιμες», σημειώνει ο παρουσιαστής, ο οποίος γεννήθηκε στο Μοναστήρι, σπούδασε στα Σκόπια και είναι συλλέκτης παλαιών χαρτών.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr