«Το εφεύρημα μιας δολοφονίας στο Facebook έφερε την Ελλάδα και τα Σκόπια σε απειλή πολέμου»




Οκτώβριος 2, 2012.

Η είδηση ήταν δραματική και σε σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στα ταραγμένα Σκόπια. 

Ο φοιτητής Αλεκσαντάρ Σαμαρντζίεφ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν Έλληνα νεοναζί μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελε να αλλάξει το όνομά του, γράφει το σερβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:


Πολύ σύντομα όμως κατέληξε αυτή η ιστορία να γίνει αναξιόπιστη και πολύ άσχημη και , κατά πάσα πιθανότητα, κατασκευάστηκε και αναρτήθηκε στο Facebook, απλά για να αυξήσει τα πάθη στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Στην αρχή, όμως, όλα έμοιαζαν εντυπωσιακά και απειλήθηκαν να γίνουν βίαιες διαδηλώσεις στα Σκόπια και τα μέσα ενημέρωσης περίμεναν την απάντηση της πολιτείας για την υπόθεση, όπως σημειώνει η "Jutarnji list".

Στην υπόθεση επενέβη και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Σλαβικού Κογκρέσου των Σκοπίων, Τοντόρ Πετρόφ,  στο σλαβικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MRTπροτρέποντας τους Σκοπιανούς να  προβούν σε διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια καθώς η αστυνομία είχε ήδη ετοιμαστεί για την αναστάτωση που θα προέκυπτε.

Η ατμόσφαιρα στην σλαβική κοινωνία εντάθηκε γρήγορα και ακούστηκαν σχόλια ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του πολέμου.

Το στόρι το έγραψε ένας υποτιθέμενος ξάδελφος του Αλεκσαντάρ Σαμαρντζίεφ  στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ένα μέλος της οικογένειας δολοφονήθηκε άγρια στη Θεσσαλονίκη ενώ 'υπερασπιζόταν την εθνική τιμή’ του.

Για την υπόθεση κατηγορήθηκε μέλος του  ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή», το οποίο έχει ήδη  εκδηλώσει τις θέσεις του κατά των μεταναστών στην Ελλάδα.

Μέσα σε 24 ώρες έγινε γνωστό ότι κανείς δεν είχε πληροφορηθεί επίσημα για το περιστατικό.

«Είχαμε σοκαριστεί από τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν, αλλά δεν υπήρχε επίσημη διαβεβαίωση», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Σκοπίων, Αλεκσαντάρ Γκεοργκίεφ, ενώ η ελληνική αστυνομία ανέφερε ρητά ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε συμβεί και ότι ήταν εξολοκλήρουκατασκευασμένη.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της ‘Χρυσής Αυγής’ είπαν ότι κανείς δεν είχε ακούσει κάτι για το περιστατικό και ακολούθησε η άρνηση του συμβάντος από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις ενώσεις των δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τα Σκόπια.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Δημοσιογράφων των Σκοπίων, ο Ντράγκαν Σεκουλόφσκι,  δήλωσε  ότι  στην περίπτωση αυτή υπάρχει παραπληροφόρηση του κοινού.

«Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαρές συνέπειες , ούτε  οργανώθηκαν ταραχές στα Σκόπια,  από τα κοινωνικά δίκτυα», είπε ο Σεκουλόφσκι, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr