Τούρκικο δημοσίευμα: «Στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησαν οι πόλεμοι του ‘αερίου’»



 «Οι συζητήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες γύρω από το νησί της Κύπρου για το φυσικό αέριο και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο αυτήν φαίνονται να επηρεάζουν την μελλοντική κατάσταση»

Νοέμβριος 8, 2012.

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν λαμβάνει σοβαρά τις προειδοποιήσεις τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων, για τις δραστηριότητες εξόρυξης του φυσικού αερίου και συνεχίζει να εξερευνά για πετρέλαιο γύρω από το νησί της Κύπρου, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:

Σε νέα προσφορά προβαίνει προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση η ιταλική εταιρεία γίγαντας ENI που είναι εταίρος στα έργα της Σαμψούντα –Τσεϊχάν και στον South Stream, αγνοώντας τις ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις από την Τουρκία «σε εταιρείες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό».

«Αγνοούν οι Έλληνες»

Η ελληνοκυπριακή  κυβέρνηση αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προβαίνει σε διαγωνισμό εξόρυξης πετρελαίου με τη συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πηγές, η Τουρκική Επιχείρηση Πετρελαίου (TPAO), απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την εταιρεία- πλειοδότη. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία πρόκειται να επανεξετάσει τις θέσεις της με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης και αυτές είναι η ENI, Shell, Chevron.

«Παίζουν με τη φωτιά»

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας η εταιρεία δεν θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις που διατυπώνει εγγράφως η Τουρκία, ότι οι εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην εξόρυξη πετρελαίου με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση,  παίζουν με τη φωτιά.

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είχε ανακοινώσει ότι ανακάλυψε κατάθεση 140- 230 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα εξάλλου με μια μελέτη η λεκάνη της Μεσογείου μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου έχει αποθέματα περίπου  2,8 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων  ανέγγιχτου φυσικού αερίου, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr