Σκόπια: Η διπλή υπηκοότητα και τα δύο προβλήματα




«Προβληματισμός μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, οι Αλβανοί να αποκτήσουν αλβανική υπηκοότητα»

Δεκέμβριος 6, 2012.

Σκόπια.

Οι απόψεις ορισμένων αναλυτών να δοθεί ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς στον κόσμο, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Αλβανίας, ενώ άλλοι ομιλούν για μια έκφραση λαϊκισμού, που αποτελεί μέρος  της « λαογραφίας των Βαλκανίων».


Μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προέταξε τα κριτήρια για λήψη της βουλγαρικής υπηκοότητας των πολιτών του κράτους των Σκοπίων, τώρα έχουμε  και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα να λέει ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια να πάρουν την αλβανική υπηκοότητα.

Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα για μία χώρα, της οποίας οι πολίτες έχουν πρόσκληση  να αποκτήσουν εύκολα την ιθαγένεια δύο γειτονικών χωρών.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι τουλάχιστον 43 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν λάβει βουλγαρικά διαβατήρια με μόνη αναφορά ότι «έχουν βουλγαρικές ρίζες», αλλά εξακολουθεί να είναι άγνωστο  πόσοι από τους Αλβανούς του κράτους των Σκοπίων θα αναζητήσουν την έκδοση νέων αλβανικών διαβατηρίων, αφού, εν τέλει, καταργήθηκε ο όρος  ότι πρέπει κάποιος να διαμένει στην Αλβανία τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Οι πολίτες μας δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν  ότι έχουν άλλη ιθαγένεια εκτός αυτής της Σκοπιανής, γι’ αυτό  και δεν είναι γνωστό, πόσοι από αυτούς,  θα αναζητήσουν την απόκτηση πολλαπλών διαβατηρίων, γράφει η σλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr