«Αστεία» τα ελληνικά επιχειρήματα στη διαμάχη με τα Σκόπια, λέει ο πρώην Βούλγαρος πρόεδρος Ζέλιεφ



Δεκέμβριος 30, 2012.

«Τα ελληνικά επιχειρήματα στη διαμάχη με την FYROM είναι αστεία», με τον τίτλο αυτόν παρουσιάζει η σλαβοσκοπιανή ηλεκτρονική πύλη ‘Инпрес’ (Ινπρες), αποσπάσματα από τη συνέντευξη με τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλιεφ.  


«Δεν ξέρω ποιος βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα πολιτική (της Βουλγαρίας) έναντι των Σκοπίων- αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό- αλλά θα πρέπει να διορθωθεί, είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιεφ.

Πρόσθεσε ότι η αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ,  είναι σημαντική και για τη βουλγαρική διπλωματία.

Όλες οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν χρειάζεται παρέμβαση σε κάθε χώρα που είναι υποψήφια. Αυτή είναι επιζήμια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μην λησμονείται ότι ιστορικά τα Σκόπια αποτελούν το ‘μήλο της έριδος’ . Τα Σκόπια δεν πρέπει να αποτελούν μήλο της έριδος και το βασικότερο το όνομά τους για την ένταξη, δήλωσε ο Ζέλιεφ.

Ο 78χρονος, πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, πιστεύει ότι το κύριο σφάλμα για το όνομα των Σκοπίων πρέπει να αναζητηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν άρχισε η κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια η Αθήνα επέβαλε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την αναγνώριση της χώρας αυτής με το όνομά της. Τα ελληνικά επιχειρήματα είναι αστεία, το να λέει ‘όχι’ στην ένταξη τους στην ΕΕ, επειδή δεν θέλουν να αλλάξουν  το όνομά τους τα Σκόπια, πρόσθεσε- σύμφωνα με το βουλγαρικό Φόκους.


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr