Μοσάντ: «Είχαμε πληροφορίες για επικείμενη επίθεση στη Βουλγαρία»



Ισραηλινό λεωφορείο - www. echedoros-a.gr

Ιούλιος 18, 2012.

Τέλ Αβίβ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, δήλωσε στο κανάλι 2TV ότι το υπουργείο είχε λάβει μυστικές πληροφορίες για επικείμενη επίθεση στη Βουλγαρία, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις.

Τρομοκρατική πράξη η ανατίναξη του ισραηλινού λεωφορείου στο Μπουργκάς


www.echedoros-a.gr

Ιούλιος 18, 2012.

«Το περιστατικό στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς είναι μια καθαρή τρομοκρατική πράξη με όλες τις συνέπειες.

Η ισχυρή έκρηξη που ανατίναξε το τουριστικό λεωφορείο είχε ως αποτέλεσμα  να σκοτωθούν αρκετά άτομα, τα οποία διαμελίστηκαν και εκτοξεύτηκαν στον περίγυρο χώρο.

Βουλγαρία: Ανατίναξαν ισραηλινό λεωφορείο στο Μπουργκάς- 4 νεκροί, 30 τραυματίες




Ιούλιος 18, 2012.

Ισραηλινό τουριστικό λεωφορείο ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς σήμερα το απόγευμα στις 17:30. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, άλλο ένα άτομο εξέπνευσε στο νοσοκομείο  και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις ή τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση.

Σκόπια: Επισημοποιήθηκε η συνεργασία Τσερβενκόφσκι-Τάτσι


Μεντούχ Τάτσι και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι- www. echedoros-a.gr/

Ιούλιος 18, 2012.

Το σλαβικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το αλβανικό του Δημοκρατικού Κόμματος επισημοποίησαν σήμερα τη συνεργασία τους για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

ΝΑΤΟ στα Σκόπια: Δεν υπάρχει σχέδιο ‘Β’ για ένταξη της FYROM




Ιούλιος 18, 2012.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, πρέπει να ξεπεραστεί  η διαφωνία του ονόματος, εάν η FYROM επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να επιλυθεί  η διαφορά του ονόματος», είπε  ο αναπληρωτής γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ.

Περισσότεροι από 1300 Σύριοι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Τουρκία



Ιούλιος 18, 2012.

Στρατόπεδο Προσφύγων Συρίας στην Τουρκία- www. echedoros-a.gr
 Άγκυρα.

 Περισσότεροι από 1.300 πρόσφυγες της Συρίας έχουν καταφύγει στην Τουρκία στη διάρκεια της ημέρας.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι αξιωματικοί του συριακού στρατού καθώς και μια ομάδα από τον τακτικό συριακό στρατό.

Μέχρι στιγμής στις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας με τη Συρία,  υπάρχουν 43.000 πρόσφυγες.

Οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα ακόμη στρατόπεδο, που θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 1.000 προσφύγων από τη Συρία.

--


«Τους κομάντος των Ιμίων τους σκότωσαν Έλληνες πράκτορες»



Ιούλιος 18, 2012.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας ανέφερε ότι κατά την κρίση των Ιμίων του 1996, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα ήρθαν στο χείλος του πολέμου, οι 12 Τούρκοι καταδρομείς  που ύψωσαν την τουρκική σημαία στα Ίμια, όλοι σκοτώθηκαν από Έλληνες πράκτορες, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:

Ο Ερντογάν πριν ταξιδεύσει για Ρωσία είχε συνάντηση με τον αρχηγό της MIT



Ιούλιος 18, 2012.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τη ρωσική πρωτεύουσα, είχε έκτακτη συνάντηση στο αεροδρόμιο Εσεμπόγκα με τον υφυπουργό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας- ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.

Κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο με στόχο το Ιράν



Ιούλιος 18, 2012.

Οι ειδικοί ασφαλείας έχουν αποκαλύψει μια  εκστρατεία κατασκοπείας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνεται στον κυβερνοχώρο,  με στόχο το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ιός στις επικοινωνίες γραμμένος στα περσικά.

Ria Novosti: Τι θα συζητήσουν Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα



Ιούλιος 18, 2012.

Μόσχα/Άγκυρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα  έχει συνάντηση στο Κρεμλίνο την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συζητήσουν για τη Συρία καθώς και θέματα διμερών σχέσεων.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και να «συγκρίνουν τις εκτιμήσεις τους» σχετικά με τα βασικά περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία», δήλωσε  το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν πραγματοποιήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των ‘είκοσι’ στο Μεξικό στις 19 Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου «South Streem» καθώς και διεθνή θέματα.

Έχει, μάλιστα, προγραμματιστεί για το φθινόπωρο  του 2012, συνεδρίαση του Ρώσου προέδρου με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, στη Τουρκία.

Τι λέει ο τουρκικός Τύπος

Η εφημερίδα ‘Χουριέτ’ αναφερόμενη στην επίσκεψη του Ερντογάν σημειώνει την έκπληξή της και τονίζει τη σημασία των απευθείας συνομιλιών με τη ρωσική ηγεσία στην επίλυση της κρίσης στη Συρία.

«Η επίσκεψη στη Ρωσία, η οποία μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ανοικτά το καθεστώς του Άσαντ είναι ζωτικής σημασίας», γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα ‘Μιλιέτ’ γράφει «μην περιμένετε κανένα θαύμα» από τις συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν για τη Συρία, καθώς εντείνεται η κρίση σε αυτή τη χώρα γιατί «οι απόψεις για τις προοπτικές διευθέτησης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας αποκλίνουν όλο και περισσότερο».

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Συρία, που άρχισε το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με διάφορες πηγές, έχουν σκοτωθεί έως 15.000 άτομα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ΄Σαμπάχ’ γράφει ότι τα κύρια θέματα των συνομιλιών στη Μόσχα θα εστιαστούν στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης της Συρίας, με σημείο αιχμής την κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους στις 22 Ιουνίου από τη Συρία.

Οι συριακές αρχές λένε ότι η ένοπλη αντίσταση υποστηρίζεται από το εξωτερικό, στις μάχες σκοτώθηκαν και στρατιώτες και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου.

Το φυσικό αέριο 

Σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις παίζει το θέμα της ενέργειας. Η Ρωσία αποτελεί βασικό εταίρο της Τουρκίας στο βιομηχανικό φυσικό αέριο. Το 2011 οι παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα ανήλθαν σε περίπου 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αποτελεί τη δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία, όπου κυρίως γίνεται  μέσω του κοινού αγωγού της Μαύρης Θάλασσας «Blue Stream» που συμπληρώνει το διάδρομο μετάδοσης από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Ουκρανίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Το έργο «South Stream» είναι ένα σύστημα νέων αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για έργο που θα εξυπηρετήσει τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει το Δεκέμβριο του 2012 με τη μορφή της μέγιστης χωρητικότητας των 63 δις κυβικών μέτρων.

Η πυρηνική ενέργεια

Ένας από σημαντικούς τομείς συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας αποτελεί η πυρηνική ενέργεια.

«Η κοινή  κατασκευή των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής – στο Ακούγιου, θα είναι μία άνευ προηγουμένου σημαντικότητας για την τουρκική οικονομία και στον τομέα των επενδύσεων. Το έργο είναι της τάξης των 20 δις δολαρίων και βρίσκεται στο στάδιο υπό υλοποίησης», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Η διακυβερνητική ρωσο-τουρκική συμφωνία για συνεργασία, κατασκευή και λειτουργία του πρώτουη πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στη πλευρά της Μεσογείου, στην επαρχία της Μερσίνας, στην περιοχή Ακούγιου, υπεγράφη στις 12 Μαΐου του 2010 στην Άγκυρα.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με 1,2 GW με το ρωσικό πρόγραμμα «πυρηνικός σταθμός 2006» με δυναμικό αντιδραστήρα ‘νερού-νερού’. Η μελέτη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και βρίσκεται  στο στάδιο της έγκρισης, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του σχεδιασμού του εργοστασίου ‘Ακούγιου’, Αλεκσαντάρ Σουπερφίν.

Ο τουρισμός

Επιπρόσθετα, αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών των Ρώσων είναι η Τουρκία.

Το 2011 οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Τουρκία ανέρχονται στα 3,5 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο έτος κατά 10 τοις εκατό, σε αυτό συνέβαλε ότι οι Ρώσοι πολίτες είχαν απλουστευμένες διαδικασίας μετάβασής τους – χωρίς βίζα.

Τον Απρίλιο του 2011 τέθηκε σε ισχύ διμερής διακυβερνητική συμφωνία για αμοιβαία ταξίδια των πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία χωρίς βίζα για 30 ημέρες και από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2012 αυτή ισχύει για εξήντα ημέρες.

Το εμπόριο

Η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση (μετά τη Γερμανία) στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας. Το 2011, ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε σύγκριση με το 2010 αυξήθηκε κατά 26 τοις εκατό στα 31,8 δις δολάρια. Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίυ- Μαΐου 2012, το ποσοστό αυξήθηκε επιπλέον 13.700 εκατ. δολάρια.

Οι Ρώσοι επενδυτές έχουν επενδύσει στην τουρκική οικονομία το 2011, 1,1 δις δολάρια, σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από ό, τι το 2010.

--




Κύπρος: Ελλείψεις στον εφοδιασμό των νεοσύλλεκτων




Ιούλιος 18, 2012.

Λευκωσία.
Άλλο ένα χτύπημα στην αξιοπιστία του στρατεύματος και στην εμπιστοσύνη που λαού προς τις ένοπλες δυνάμεις, αποτελεί η αδυναμία των κυβερνώντων να φροντίσουν ώστε οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν με επιτυχία να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.