Σκόπια: «Πως οι Εβραίοι Σκοπιανοί εκκαθαρίστηκαν από τους Βουλγάρους»


 Νέα σειρά αντι-βουλγαρικών δημοσιευμάτων παρουσιάζει η εφημερίδα των Σκοπίων

Ιανουάριος 8, 2013.

Από την πρώτη ημέρα των  εορτών των Χριστουγέννων η εφημερίδα των Σκοπίων «Ούτρινσκι Βέσνικ» άρχισε να δημοσιεύει μια νέα σειρά που χαρακτηρίζεται ως αντι-βουλγαρική: «Πως εκκαθαρίστηκαν οι Εβραίοι των Σκοπίων».


Συντάκτης της σειράς είναι Βίκτορ Τσβετανόφσκι, πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας  ‘Νόβα Μακεντόνια’ στη Σόφια, και τακτικός αρθρογράφος αντι-βουλγαρικών δημοσιευμάτων, σημειώνει χαρακτηριστικά το βουλγαρικό ‘Φόκους’.

Στο πρώτο μέρος της σειράς ο Τσβετανόφσκι έγραψε ότι « η Βουλγαρία επανειλημμένα τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η ερμηνεία της βουλγαρικής ιστορίας. Αυτή τη φορά ήταν  με τη μεγαλύτερη τραγωδία των Εβραίων των Σκοπίων που είχαν σταλεί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα».

Σύμφωνα με τον Τσβετανόφσκι, η ιστορία των Εβραίων στα Σκόπια, όπως παρουσιάσθηκε και στην ταινία «Το Τρίτο Ημίχρονο», εξόργισε τόσο τους Βούλγαρους πολιτικούς,  που έχουν ενεργοποιήσει όλους του διαθέσιμους μοχλούς πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσει η ευρωπαϊκή πορεία του κράτους των Σκοπίων.

Στο δημοσίευμα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι για το θάνατο των Εβραίων στα Σκόπια υπάρχει ενόχληση στη Βουλγαρία, η οποία επιδιώκει να δείξει στην Ευρώπη και στον κόσμο, καθαρό πρόσωπο και δεν θέλει να παραδεχθεί ότι για  την εβραϊκή τραγωδία στα Σκόπια ήταν ένοχη η βουλγαρική φασιστική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Μπόρις ο Γ΄.

Ο Βίκτορ Τσβετανόφσκι πιστεύει ότι η διάσωση περισσότερων από 50 χιλιάδων Εβραίων στη Βουλγαρία, δεν μπορεί να διαγράψει το έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων των Σκοπίων και της Θράκης, καθώς και ότι η διάσωση των Εβραίων της Βουλγαρίας δεν είχε καμία αξία για το Βούλγαρο βασιλιά, ούτε για την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, γράφει το βουλγαρικό  δημοσίευμα.


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr