«ΣΥΡΙΖΑ: Η Αλβανία να ξεχάσει την ΕΕ, αν έχει αξιώσεις»



«Εξτρεμιστές της Αριστεράς: Αν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε αξιώσεις ιδιοκτησίας στους τσάμηδες που ήταν συνεργάτες των φασιστών και εγκατέλειψαν με τη θέλησή τους,  την Ελλάδα»

Ιανουάριος 5, 2013.

Τίρανα.

Το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, έχει κυκλοφορήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιήσει όταν έρθει στην εξουσία.
Μέρος αυτού του προγράμματος υπήρξε και οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις και η ενσωμάτωση στην ΕΕ των γειτονικών χωρών.


Στο πλαίσιο του προγράμματος του Αλέξη Τσίπρα, η Αλβανία για να γίνει αποδεκτή από την ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επανεξετάσει αν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και κριτήρια που θεωρούνται σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Αλβανία θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναξιολογήσει και να καταδικάσει τις πρόσφατες αλυτρωτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα,  που έθεσε  τα όρια της ‘εθνικής Αλβανίας’ στην Πρέβεζα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο πρόγραμμα του ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι η απόρριψη των αξιώσεων περί ιδιοκτησίας των τσάμηδων, που ο ΣΥΡΙΖΑ καθορίζει ότι ήταν συνεργοί του Φασισμού και εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1944.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, είναι  άλλη μία αναφορά του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, όπου απαιτεί να είναι ελεύθερη η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της μειονότητας σε περιοχές όπου κατοικούνται από Έλληνες και να δοθεί ένα τέλος στους τίτλους ιδιοκτησίας των Ελλήνων της Αλβανίας, ένα θέμα που καθυστερεί από την αλβανική κυβέρνηση.

Η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τον ορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στα ύδατα του Ιονίου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα ζητήσει να επαναξετασθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γιατί ο πρόεδρος αυτού του δικαστηρίου ήταν μέρος του λόμπι των τσάμηδων, αναφέρει το δημοσίευμα του Shekulli.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr