Η Σκοπιανή Εκκλησία ζητά να αναγνωριστεί ‘Αυτοκέφαλος’



Ιανουάριος 4, 2013.

Ο αρχιεπίσκοπος Στέφαν,  τη Σκοπιανής Εκκλησίας, που δεν έχει αναγνωριστεί από καμία Εκκλησία στον Κόσμο και  φέρει την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», ανέφερε ότι το μόνο το οποίο ζητεί είναι η αναγνώριση ως  «Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας» της οποίας είναι προκαθήμενος, η οποία- σύμφωνα με τον ίδιο- «έχει τον εθνικό και γεωγραφικό της χώρο, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί και από την ιστορία».


«Η Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία η οποία αντικατέστησε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, αναδύεται ως μια Εκκλησία. Αν και δεν έτυχε μιας De Jure αναγνώρισης, ωστόσο, εκ των πραγμάτων, υπήρχε και ζούσε στις καρδιές και τα μυαλά των Σλάβων και όλων των Ορθοδόξων των περιφερειών μας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της  Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Στέφαν με την ευκαιρία των Χριστουγέννων (οι Σκοπιανοί πάνε με το παλιό ημερολόγιο) εξέφρασε την ευχή της αναγνώρισης της Εκκλησίας ως Αυτοκεφάλου.

 Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να εμπλακεί στο διάλογο μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησία και αυτής των Σκοπίων, ο Στέφαν δήλωσε ότι «η Ιερά Σύνοδο αξιολόγησε και υποδέχθηκε την εμπλοκή του  προέδρου Νίκολιτς, ως καλοπροαίρετη, είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο και λύση», είπε προσθέτοντας ότι για την έναρξη του διαλόγου δεν θα δεχθεί προϋποθέσεις και όρους, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr