Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας: Ελευθερώστε τον Αρχιεπίσκοπο Γιοβάν



Ιανουάριος 23, 2013.

«Στην επέτειο των 1700 ετών από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, οι διώξεις εκδηλώνονται καθημερινά, μέσα από δεκαετίες βασανιστηρίων, από τον κρατικό μηχανισμό κατά του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη –Γιοβάν της Αχρίδας και εν μέσω της άρνησης της Ιεράς Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας να εγγραφεί στο μητρώο των εκκλησιών!»


Αναφέρει ο Επίσκοπος Δαυίδ της επισκοπής Στοβαίων, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία του κράτους στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τερματίσθηκαν οι διώξεις κατά των Χριστιανών.

«Ωστόσο, 17 αιώνες αργότερα, η πραγματικότητα μας αποδεικνύει ότι το καθεστώς των διώξεων για θρησκευτικούς λόγους υπάρχει ακόμη!

Αυτή η δίωξη, όπως αποδεικνύεται, πολλές φορές,  στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τα παγκόσμια θρησκευτικά ιδρύματα που προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία αλλά αποφεύγουν να θέσουν ως δείκτη της κοινωνικής ωριμότητας και συνείδησης τις εν λόγω διώξεις.

Ο Επίσκοπος Δαυίδ των Σκοπίων, που ανήκει στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας που αναγνωρίζεται από το σύνολο των Εκκλησιών αλλά όχι από το κράτος των Σκοπίων, θα υπενθυμίσει ότι σήμερα, σε αντίθεση με πριν από 1.700 χρόνια, ζούμε σε μια κοσμική κοινωνία, στην οποία η θρησκεία είναι μία ιδιωτική  και προσωπική υπόθεση και που δεν είναι υποχρεωτική, στο κράτος των Σκοπίων  γίνεται μία ιδεολογική χρήση του Χριστιανισμού.

Ο Επίσκοπος Στοβαίων θα επισημάνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης της Αχρίδας,  ο οποίος έχει καταδικαστεί από το σκοπιανό καθεστώς, «δολοφονείται κάθε μέρα μέσα στις φυλακές, ζώντας καθημερινά  τις σκληρές συνθήκες της κράτησής του», γράφει το σλαβικό δημοσίευα του Ίνφο των Σκοπίων, παρουσιάζοντας μέρος της ομιλίας του Επισκόπου Δαυίδ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr