Βούλγαρος ευρωβουλευτής: Με τον αποκλεισμό των Σκοπίων έχασε η Βουλγαρία μία ηγετική θέση στην περιοχή



Ιανουάριος 2, 2013.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής,  Ιβαίλο Καλφίν, αντέδρασε σε φορείς λήψης αποφάσεων της Βουλγαρίας, για τον αποκλεισμό των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε άρθρο του που ανήρτησε στο μπλόγκ του με τίτλο «Υπάρχει σύγχυση στο ГЕРБ (κόμμα του Μπορίσοφ)  για τα Σκόπια» ο Καλφίν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ГЕРБ και ο πρόεδρός της, άλλαξαν τους στρατηγικούς στόχους της Βουλγαρίας  στο όνομα των αμφίβολων τρεχουσών παροχών.

«Δεν αμφισβητώ ότι η Βουλγαρία έχει ένα πρόβλημα με τις αρχές των Σκοπίων, αυτό συνδέεται με την καταστολή των πολιτών που έχουν βουλγαρικά διαβατήρια και σκόπιμα διατηρείται μία αντι-βουλγαρική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και μια προκλητική στάση στην ιστορία.

Ωστόσο, διαφωνώ  με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, υπάρχουν ριζικές διαφορές στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την προστασία των συμφερόντων της Βουλγαρίας.

Θα εστιάσω, εν  συντομία, τρία θέματα: είναι εσφαλμένη η θέση της κυβέρνησης, είναι αλήθεια ότι η παρούσα πολιτική δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα και γιατί το κόμμα ГЕРБ εστιάζει αρνητική ενέργεια στη σχέση μας με το γείτονα και κάνει τα στραβά μάτια στα προβλήματα με άλλους», δήλωσε ο Κάλφιν.

Μεταξύ άλλων ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής αναφέρει:

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ξεκινήσει στα Σκόπια μία μαζική κατάργηση των μνημείων. Η ελληνική απαίτηση προς το όνομα είναι δύσκολη να επιτευχθεί»
«Η θέση της Βουλγαρίας είναι ακατανόητη για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το ‘τραγούδι’ που τραγουδιέται από την κυβέρνηση και την απόφαση του Προέδρου να μην δώσει συγκατάθεση στην ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι σε επίπεδο της ΕΕ, πολιτική εκμετάλλευση.

Το πρόβλημα ήταν κυρίως μέχρι τώρα η Ελλάδα. Οι πολιτικοί της Αθήνας είναι ευχαριστημένοι τώρα που δεν είναι μόνοι. Αν ρωτήσετε οποιαδήποτε ευρωπαίο πολιτικό που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς  την περιοχή μας για τα προβλήματα της Βουλγαρίας με τα Σκόπια,  θα πάρετε μία περιφρονητική απάντηση. Η Βουλγαρία δεν έχει διατυπώσει κατανοητή γλώσσα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα είναι σχετικά».

«Η Βουλγαρία με την τοποθέτηση αυτή έχει χάσει την ικανότητά της να είναι ηγέτης και εκπρόσωπος της ΕΕ σε αυτήν την περιοχή. Η επιρροή μας στις πολιτικές της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά. Παίρνουμε το δρόμο για να περιθωριοποιήσουμε τη χώρα και στη συνέχεια σε θέματα που αφορούν την περιοχή μας», αναφέρει το βουλγαρικό ‘Φόκους’ που επισημαίνει ότι ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής τονίζει ότι η πολιτική της Βουλγαρίας ως προς τα Σκόπια, ωθεί  το κράτος των Σκοπίων σε θερμότερες  σχέσεις με τη Σερβία.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr