Τσάμηδες: Το ψήφισμα για την ‘Τσαμουριά’ είναι ιστορικό ζήτημα



Φεβρουάριος 24, 2013.

Τίρανα.

Το σχέδιο ψηφίσματος για την Τσαμουριά- Çamëria, που προτείνει το κόμμα της Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας-PDIU, άρχισε να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.


Τα μέλη του κόμματος PDIU, Shpëtim Idrizi και Dashamir Tahiri, εξήγησαν ενώπιον των μελών της Επιτροπής, τη σημασία της ψήφισής του από το αλβανικό Κοινοβούλιο και τόνισαν θα αποτελέσει οδηγό σε ένα ιστορικό ζήτημα που προβληματίζει τώρα τους Αλβανούς.

«Αυτό το ψήφισμα είναι ιστορικό, διότι παρέχει μία σαφή πλατφόρμα για λύσει όχι μόνο το ζήτημα των τσάμηδων, αλλά και την ανισότητα που υπάρχει στις σχέσεις με το νότιο γείτονά μας.

»Δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια παραχωρήσεις στην Ελλάδα, να συγχωρούμε τις οφειλές της, να σκύβουμε τον αυχένα, αλλά, ζητάμε αξιοπρέπεια και αμοιβαιότητα. Από την Αλβανία απαιτούν να φτιάξουν εκατοντάδες νεκροταφεία για τους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, παρά το γεγονός ότι ήταν μέρος μιας πολεμικής εισβολής της Ελλάδας στο έδαφός μας. Αλλά που είναι η αμοιβαιότητα, αφού εμείς δεν μπορούμε να τιμήσουμε τα αθώα θύματα, τις γυναίκες και τα παιδιά του πληθυσμού των Τσάμ που ξεριζώθηκαν;», είπε ο Ίντριζι.

Στη συνέχεια είπε ότι ο σκοπός του ψηφίσματος είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος. Οι δύο βουλευτές  του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων ζήτησαν την έγκριση του ψηφίσματος.

 Ωστόσο κανένας από τους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Το σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικών συνεδριάσεων της εν λόγω επιτροπής, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr