«Παράλληλες διαπραγματεύσεις επιδιώκουν τα Σκόπια»



Μάρτιος 16, 2013.

«Τα Σκόπια να ανοίξουν δύο κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να αντιμετωπισθεί παράλληλα. Αυτή είναι μία πρόταση που ωθείται εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου της ΕΕ», σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.


Μια παρόμοια φόρμουλα αναμένεται να υπάρξει στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη σε έναν μήνα.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι αναμένουν ότι στην έκθεση που  προετοιμάζεται από τον Επίτροπο της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, υπάρχουν επιχειρήματα στα οποία επισημαίνεται ότι η διαφορά δεν έχει σχέση με το κεφάλαιο 23 (δικαστική εξουσία) και το 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) και να μην χάνετε χρόνος  η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε αυτήν την ενότητα και η διαφορά με την Ελλάδα να λυθεί εν παραλλήλω.

Αυτό πραγματικά είναι ένα σχέδιο του Φούλε που προβλέπει για την επίλυση της διαφοράς σε πρώϊμο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι.

Η έκθεση σύμφωνα με τις πηγές μας- σημειώνει η σλαβική εφημερίδα- θα αναφέρει ότι το Status Quo των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα.

Ελληνικές πηγές, ωστόσο, λένε ότι η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους εταίρους της στην ΕΕ, ένα τέτοιο σχέδιο να μην περάσει.

«Χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι πρόθυμες να αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση, όπως η Πολωνία και η Αυστρία, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της Γαλλίας. Επίσης δεν αναμένεται πίεση από τη Γερμανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, διότι οι Γερμανοί  δεν θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές τους», ισχυρίζονται αυτές οι πηγές.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr