Το Ισραήλ και η Τουρκία συνεχίζουν τη στρατιωτική συνεργασία



Μάρτιος 6, 2013.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαγριώσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου με τις δηλώσεις του: «ο σιωνισμός είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ο φασισμός» και πριν από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στη Συρία, κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ως ‘κράτος τρομοκρατίας’.

Στη συνέχεια και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου άφησε αιχμές κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ που δεν προέβη σε αντίποινα και στη διάρκεια της Συνεδρίασης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, απέφυγε να χαιρετίσει τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ.


Παρά του ότι, λοιπόν, ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να επιτεθούν στο Ισραήλ για τη σφαγή στο πλοίο ‘Μαβί Μαρμαρά’, όταν  δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς κομάντος, καθώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, δεν τους ενοχλεί να διαπραγματεύονται  την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τους ‘σιωνιστές εγκληματίες’. 

Εδώ αποδείχνεται ότι η δουλειά είναι πάνω από όλα.

Τα δύο κράτη συνάπτουν σύμβαση που εκτιμάται πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε μετά από τις εντάσεις που ουσιαστικά αγνοήθηκαν καθώς και το Ισραήλ λησμόνησε  τις προσβολές από τις τουρκικές αρχές, αποφασίζοντας την επανάληψη της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, που περιλαμβάνει πωλήσεις στρατιωτικού υλικού.

Η Τουρκία και το Ισραήλ το 2002, υπέγραψαν συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία και αγορά εξαρτημάτων του ηλεκτρονικού συστήματος Awacs.
Με την αγορά του απαιτούμενο εξοπλισμού από το Ισραήλ, τέσσερα τουρκικά Boeing 737 θα μετατρέπονταν  σε «ιπτάμενα ραντάρ» στην υπηρεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2010 μετά τις σοβαρές καταγγελίες από τις τουρκικές αρχές και την ακλόνητη επιμονή του Τούρκου πρωθυπουργού για μια δημόσια συγνώμη και παραδοχή της ενοχής για τη σφαγή των Τούρκων ακτιβιστών.
Αρκετά παράξενη είναι η συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού, από τη μια να θέτει όρους που αν δεν πληρωθούν η Τουρκία δεν θα συνεργασθεί με το Ισραήλ και από την άλλη να κάνει τα πάντα, προκειμένου να συνεχίσει τη στρατιωτική συνεργασία.

Εκτός από τον στρατιωτικό τομέα, η Τουρκία και το Ισραήλ, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός κοινού αγωγού. Αυτός θα περάσει από τουρκικά εδάφη μεταφέροντας 425 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που αντλούνται από την ισραηλινή περιοχή Λεβιάθαν της ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα από τη διπλωματική διαμάχη κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ το 2011 έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική αγορά είναι στην τρίτη θέση των ισραηλινών εξαγωγών.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr