Νοτιοσλαβία- Σκόπια: «Προώθηση της εθνικής μακεδονικής κληρονομιάς και της δημιουργικότητας»



«Επίθεση  διαστρέβλωσης από το νοτιοσλαβικό υπουργείο πολιτισμού»

Μάιος 17, 2013.

Σκόπια.

Η διεθνής συνεργασία είναι τοποθετημένη υψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ως χώρα έχουμε  πραγματικά μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργική παρουσία και ο στόχος μας,  είναι να γίνουν όλα αυτά  γνωστά σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, τόσο στον τομέα του πολιτισμού, όσο και στα φεστιβάλ», δήλωσε η υπουργός πολιτισμού του νοτιοσλαβικού κράτους Ελιζαμπέτα Καντσεσκα Μιλέφσκα σε συνέντευξη Τύπου.


Η υπουργός ανακοίνωσε τις προσεχείς δραστηριότητες στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας από το Υπουργείο καθώς και ο προγραμματισμός του ετήσιου προγράμματος που θα υλοποιηθεί κατά την προσεχή περίοδο.

Η υπουργός είπε ότι θα παρουσιασθούν στις Βρυξέλλες  οι «Ημέρες του Μακεδονικού Πολιτισμού» [στα νοτιοσλαβικά: Денови на македонската култура] για την προώθηση  της πολιτισμού για τουριστικούς σκοπούς και θα παρουσιασθούν ιδιαίτερα τα αρχαιολογικά επιτεύγματα  της χώρας με την υποστήριξη του αμερικανικού «Archaeology magazine»  που έχει μια παράδοση 65 ετών με παγκόσμια φήμη και πάνω από 200 χιλιάδες συνδρομητές και περισσότερα από 2 χιλιάδες μέλη.

Θα γίνει παρουσία στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης και στις χώρες που γιορτάζουν τις επετείους των διμερών σχέσεων.

‘Θα τονίσουμε ότι το όνομα της χώρας μας είναι «Μακεδονία» ‘

Μια σημαντική παράμετρος είναι η παρουσίαση του έργου του συγγραφέα Βένκο Αντονόσκι που θα παρουσιασθεί σε εκδήλωση στη Σόφια με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών που ασχολούνται στο φάσμα προώθησης της χώρας διεθνώς.

«Συχνά μιλάμε για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας μας, εμείς θα υποστηρίξουμε ότι το όνομα είναι  «Μακεδονία»,  και αυτό θα προβληθεί σε πολιτικές γραμμές και θα χρεωθεί έτσι στα θεσμικά όργανα.

» Η πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού είναι επιθετική στο διεθνές επίπεδο, όσον αφορά την προάσπιση του ονόματος «Μακεδονία» για τη χώρα μας και αυτό το βλέπω θεμιτό.

»Δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο και από μια λογοτεχνική βραδιά στο εξωτερικό, να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που θα αναρωτηθούν «που είναι η Μακεδονία;» ή όταν γνωρίζουν το πρόβλημα με το όνομα.

» Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να τονίσω, ότι δεν κάνουμε, απλά, μια πολιτιστική δράση για να υποστηρίξουμε  το υπουργείο μας, αλλά κάνουμε έναν αγώνα για την ταυτότητα και το όνομα της χώρας μας», είπε ο Αντονόφσκι- σύμφωνα με το Πρες24 των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr