Μη επανδρωμένα αεροσκάφη φωτογραφίζουν Κούρδους που εγκαταλείπουν την Τουρκία



Μάιος 5, 2013.

Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν στείλει εικόνες από ομάδες μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)  που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος, αναφέρει η εφημερίδα Sabah.

Η τουρκική εφημερίδα, στην έκδοση της Παρασκευής, αναφέρει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φωτογράφισαν  Κούρδους στο Χακκάρι, στην περιοχή του Σιρνάκ, σε ατραπούς που οδηγούν στα σύνορα Τουρκίας- Ιράκ.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα της εφημερίδας που ομιλούν  για «έντονη δραστηριότητα» κατά τις πρώτες φάσεις της απομάκρυνσης από την  τουρκική επικράτεια των μαχητών της κουρδικής οργάνωσης.

Ωστόσο, οι πηγές, αναφέρουν ότι θα απαιτηθεί αρκετός καιρός μέχρι την πλήρη απόσυρση των Κούρδων μαχητών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στραγητός Νεσντέτ Όζαλ και οι στρατιωτικοί διοικητές των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν τις επαρχίες Χακκάρι και Σιρνάκ.  Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι  οι αξιωματικοί της περιοχής ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο βουλευτής του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντιγιαρμπακίρ, Galip Ensarioğlu,  ανέφερε ότι υπάρχει μια διστακτικότητα για την ομαδική αποχώρηση των Κούρδων μαχητών, γιατί σε άλλη μια αποχώρησή τους από τα τουρκικά εδάφη το 1999, τους είχαν επιτεθεί ο τουρκικός στρατός, ο οποίος σκότωσε 500 Κούρδους μαχητές.

«Αυτό το γεγονός προκαλεί κάποια ένταση. Σήμερα,  υπάρχει κυβερνητική βούληση για την απόσυρση αυτή», είπε ο Ensarioğlu.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «υπάρχουν φήμες ότι ορισμένοι σταθμοί της τουρκικής χωροφυλακής είναι δυσαρεστημένοι, σχετικά με τη διαδικασία διακανονισμού  και θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ καθώς οι μαχητές του PKK εγκαταλείπουν τα τουρκικά εδάφη»

Ο Ensarioğlu επεσήμανε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί  γιατί όλα είναι σε καλό δρόμο από την πλευρά του κράτους».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr