Η συνάντηση των πρωθυπουργών του νοτιοσλαβικού κράτους και της Βουλγαρίας


Ιούλιος 28, 2013.

Κιουστεντίλ.

Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να επιμένει στην υπογραφή της σύμβασης καλής γειτονίας και συνεργασίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της 


Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, μετά την άτυπη μίνι σύνοδο με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, στην συνοριακή πόλη Κιουστεντίλ της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες διαφορές σε πολιτικό επίπεδο δεν θα πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων  και των κοινών σχεδίων σε υποδομές που είναι σημαντικά για την καλύτερη διαβίωση των δύο χωρών.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι από την πλευρά του,  τόνισε ότι η συνάντηση ήταν μια σημαντική συμβολή στις κοινές  προσπάθειες για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις προωθούν ιδέες, σχέδια και δίνουν λύσεις αναπτύσσοντας σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις αυτές.

«Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική συνεργασία και το εμπόριο. Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στα έργα υποδομής, όπως ο Διάδρομος 8, που αφορά τη σύνδεση των σιδηροδρόμων, της ενέργειας και άλλων υποδομών», τόνισε ο Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επέμεινε στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών με τη διοργάνωση κοινών εορτών σε ορισμένα ιστορικά γεγονότα, τα οποία ερμηνεύονται διαφορετικά από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια μικρή ομάδα του βουλγαρικού κόμματος VMRO,  οργάνωσε διαμαρτυρία στην πλατεία του Δήμου Κιουστεντίλ, όπου οι οπαδοί του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ φώναζαν συνθήματα κατά του νοτιοσλαβικού κράτους.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr