Σκόπια: «Δεν έχουμε αμυντική συμφωνία σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση»


Θέμα προστασίας του κράτους θέτει το υπουργείο Άμυνας

Ιούλιος 11, 2013.

Το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων έχει αρκετές δεκάδες διμερείς και συλλογικές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, αλλά όχι, «αμυντική συμφωνία» που θα  ετίθετο ως εγγύηση- εάν δεχθεί επίθεση.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει υπογράψει μια συμφωνία που να περιέχει τη λεγόμενη Ρήτρα Άμυνας. Αυτή η συμφωνία αφορά τη συνεργασία στον τομέα της κατάρτισης, τεχνικής βοήθειας, ασκήσεις και άλλες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο δήλωσε ότι το Άμυνα και το Κράτος- δίνουν μεγάλη σημασία στις διμερείς συνεργασίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και ότι μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί συμφωνίες, μνημόνια, συμφωνίες και πρωτόκολλα για συνεργασία με πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Καναδά, Πολωνία, Σλοβακία, Τσέχικη Δημοκρατία, Εσθονία, Ουκρανία κ.α. χώρες.
Με χώρες της περιοχής έχουν συναφθεί συμφωνίες με την Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Σλοβενία, Κοσσυφοπέδιο και Κροατία.

Ωστόσο, καμία από τις συμβάσεις αυτές δεν περιέχουν συγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια ή παρέμβαση σε περίπτωση που το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων δεχθεί επίθεση. Δεν προβλέπεται αυτό ούτε στη συμφωνία για τη στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμυντικές συμφωνίες με διάφορες χώρες, ακόμη και με τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα.

Το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ηνωμένων Πολιτειών- Σκοπίων εμπεριέχει μόνο πολιτικές διαβουλεύσεις, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την οικονομική στήριξη για την εκτέλεση ασκήσεων και τίποτε περισσότερο, γράφει το δημοσίευμα του Dnevnik των Σκοπίων.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr