«Το πάρτι τελείωσε»: Η Ισπανία προσπαθεί να κόψει την παροχή πετρελαίου στο Γιβραλτάρ


Αύγουστος 15, 2013.

Η Ισπανία αποφάσισε να αλλάξει την κατάσταση στα θαλάσσια δεδομένα των ακτών του Γιβραλτάρ και να τα αναγνωρίσει ως υδάτινη προστατευόμενη περιοχή της.


Με τον τρόπο αυτόν η Μαδρίτη συνεχίζει να  ασκεί πιέσεις στις αρχές του βρετανικού θύλακα. Τώρα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εταιρείες πετρελαίου που παραδίδουν καύσιμα από τη θάλασσα στο Γιβραλτάρ.

Η Ισπανία προσπαθεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στα χερσαία σύνορα με το βράχο του Γιβραλτάρ.

Μετά από τριακόσια χρόνια το νοτιότερο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στη λογική του επέκταση δεν είναι ισπανικό έδαφος. Είναι ένα στοιχειωμένο έδαφος. (Σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα).

Το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Είναι μόνο 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά ελέγχει  Μεσόγειο και Ατλαντικό, έχει επίσης ένα καζίνο, φοίνικες και γιοτ. Το Γιβραλτάρ είναι ένας παράδεισος για τους επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει φόρος προστιθέμενης αξίας –ΦΠΑ και ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι μόνο 10 τοις εκατό. Δεν είναι, σαφώς μια κλασική υπεράκτια χώρα φορολογικού παραδείσου, ωστόσο παρομοιάζει.

Και όλα αυτά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Tα νέα έργα των Βρετανών έχουν ωθήσει τους Ισπανούς να λάβουν διάφορα μέτρα. 

Οι Ισπανοί συνοριoφύλακες ελέγχουν τα οχήματα που εξέρχονται από το Γιβραλτάρ προσεκτικά επί 3-4 ώρες. Οι τουρίστες μαραζώνουν στην ουρά. Ποιο εύκολο είναι να περάσεις τα σύνορα πεζή παρά με αυτοκίνητο.

Η ισπανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, έχει αναγγείλει ότι θα καθιερώσει ένα τέλος 50 € για τη διέλευση των συνόρων. Μπορεί κανείς να μπει στο θύλακα από τον αέρα, ωστόσο, το αεροδρόμιο στο Γιβραλτάρ είναι πολύ περίεργο. Ο διάδρομος του  αεροδρομίου διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο (ελλείψει χώρου) και η εθνική οδός σε κάθε απογείωση-προσγείωση κλείνει με ειδικές μπάρες (όπως του σιδηρόδρομου).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Jose Manuel Garcia-Margalla είπε μεταφορικά την απόφαση της Ισπανίας «Το πάρτι τελείωσε». Αλλά ο βράχος είναι απόρθητος, έτσι που τον διαμόρφωσαν οι Βρετανοί από τότε που η Βρετανία νίκησε την ισπανική αρμάδα πριν από 300 χρόνια.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr