«Βάλε το όνομά σου μετά τη λέξη Σλάβος!»


Αύγουστος 16, 2013.

«Μεταφέρουμε μια ενδιαφέρουσα άποψη που έχει κατά και υπέρ της χώρας μας, που δημοσιεύθηκε  από έγκριτο γερμανικό μέσο ενημέρωσης. Ασφαλώς μπορεί να ερμηνευθεί ως προπαγανδιστικό, αλλά καλό είναι το γνωρίζουμε», δηλώνει η εφημερίδα των Σκοπίων Ούτρινσκι Βέσνικ.

Και συνεχίζει:


Τα Σκόπια και η Ελλάδα  έχουν ανταλλάξει ανορθόδοξα επιχειρήματα στη διαφορά του ονόματος. 

Οι Έλληνες εθνικιστές αναφέρονται στην αρχαιότητα και η σκοπιανή κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει μια εθνική ταυτότητα, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι Βέσνικ, που επικαλείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο υπογράφει ο αρθρογράφος Michael Martens.

Τα Σκόπια για να επικυρώσουν την ύπαρξή τους, έχουν τα περισσότερα ιστορικά μνημεία από όλες τις βαλκανικές χώρες, γράφει, επίσης, η «Berliner Zeitung». 

Υπάρχει μια ειρωνεία σε αυτά τα μνημεία γράφει ο στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και σαρκαστικά λέει ότι απευθύνεται στην Ελλάδα.

«Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου το κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Αθήνα και ζήτησε να σταματήσει η «εθνική ρητορική» εναντίον των Σλάβων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα.  Πρόκειται για επίθεση κατά των Ελλήνων εθνικιστών που καλωσορίζουν στα σύνορα των Σκοπίων τους τουρίστες με έναν εξαιρετικά φιλόξενο τρόπο: 
«Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Οι αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους έχουν καταγράψει αρκετά οχήματα Σκοπιανών με εθνικιστικά συνθήματα. Σχετικές αναφορές υπάρχουν στο διαδίκτυο που κλιμακώνουν τη διαφορά.

Η μακροχρόνια αυτή διαμάχη είναι πολύ χλωμή και προκαλεί  ζημιές στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει παρεμποδίσει το μακρύ δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι;

Η ελβετική εφημερίδα «Noe Cjorher Zeitung» επικρίνει την Αθήνα για τη στάση της προς τα Σκόπια σημειώνει στο άρθρο του ο Michael Martens και υπενθυμίζει ότι υπάρχει η προφανής και ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, επειδή η Μακεδονία είναι ελληνική επαρχία από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η ελληνική θέση είναι ότι κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα «Μακεδονία» και οι λεγόμενοι Σλάβοι είναι απόγονοι κάποιων νομάδων που παράνομα καρπώθηκαν την ελληνική ιστορική ονομασία.

»Η Ελλάδα επιμένει να αλλάξει όχι μόνο το όνομα της χώρας, αλλά και το όνομα του σλαβικού λαού, επειδή οι ίδιοι οι Σλάβοι δεν έχουν ιδέα τι στην πραγματικότητα είναι, και η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Σλάβοι δεν είναι  «Μακεδόνες».

Η οικοδόμηση της ...Ιστορίας

Ο αρθρογράφος Michael Martens, βάζει στο σύνολο του έργου ¨Σκόπια 2014» έναν κοινό παρανομαστή: 
Οι Σλάβοι προσπαθούν να εδραιωθούν ως έθνος.

«Η FYROM προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι ένα ισχυρό κράτος, του οποίου οι πολίτες έχουν επί αιώνες δημιουργήσει μια ταυτότητα. Αυτή η νέα έκδοση είναι διαφορετική από το παρελθόν και υπάρχει η αμυντική αντίδραση κατά της Ελλάδας, η οποία αρνείται την ύπαρξη ενός μακεδονικού έθνους και εν μέρει εναντίον της Βουλγαρίας.

Αυτή η διαφορά είναι από την αρχή και από τις ρίζες της παράλογη από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, όταν οι Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Βούλγαροι και Έλληνες προσπάθησαν να πετάξουν τους Οθωμανούς από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές εργασίες και βιβλία,  το σημείο της περιοχής της «Μακεδονίας» διαμοιράστηκε κατά 40 τοις εκατό στην Ελλάδα, 40 τοις εκατό στη Σερβία και το υπόλοιπο στη Βουλγαρία.

Τι ήταν τα Σκόπια ή  τα πρώην Ουσκούπ

Ο ισχυρισμός ότι τα Σκόπια εκπροσωπούν τη «Μακεδονία» στηρίζεται σε πήλινα πόδια, διότι η Οθωμανική  Αυτοκρατορία, απλά, δεν είχε Επαρχία Μακεδονίας

Σύμφωνα με τον ιστορικό Fikret Adanir η Οθωμανική Αυτοκρατορία διοργάνωσε την επικράτειά της βάσει του γαλλικού μοντέλου.

Οι εδαφικές κατακτήσεις του Βελιγραδίου , της Αθήνας και της Σόφιας κατά το 1912-13 ήταν επάνω σε τρεις οθωμανικές  περιφέρειες – Βιλαέτια: των Ουσκούπ (Σκόπια), του Μοναστηρίου (Μπίτολα) και της Σελανίκ (Θεσσαλονίκης).

Στην Κωνσταντινούπολη εκείνη την εποχή κανείς δεν χρησιμοποιούσε  το όνομα ή τον όρο ‘Μακεδονία’, ακόμη και ο σλαβικός πληθυσμός στα βιλαέτια αυτά δεν είχε δηλωθεί ποτέ ως «μακεδονικός».

Οι Έλληνες εθνικιστές υποστηρίζουν ότι μόνο η περιοχή μεταξύ της  βόρειας μακεδονικής πόλης του Μοναστηρίου και Οχρίδας ανήκαν στο αρχαίο Μακεδονικό Κράτος. Σύμφωνα με αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του σημερινού νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων δεν περιλαμβάνεται στα όρια της Μακεδονίας και οι σύγχρονοι κάτοικοί του κράτους αυτού δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ονομάζονται  ‘Μακεδόνες’.

Αλλά υπάρχει μια καλή είδηση- θα σημειώσει ο Michael Martens ως κατακλείδα-

Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των διακοπών πολλοί Νοτιοσλάβοι προφανώς δεν έχουν επηρεαστεί από την ασθένεια αυτή.
 Για αυτούς η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικό προορισμός.
 Οι Σκοπιανοί κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες μαζί με τους Έλληνες, επειδή η χώρα τους δεν έχει θάλασσα.
 Αλλά και οι Έλληνες ξενοδόχοι ...αγαπούν τους Σκοπιανούς  για τα χρήματά τους..., σημειώνει το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr