«Διαπραγματεύσεις με το όνομα ‘ Άνω Μακεδονία’ »


Σεπτέμβριος 11, 2013.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την επίλυση του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί στα Σκόπια για να μιλήσει με την ηγεσία του κράτους στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.


Η πρόταση του μεσολαβητή προβλέπει το όνομα «Άνω Μακεδονία», ένα όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιείται έως ότου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και με την ολοκλήρωση αυτών, οι πολίτες των Σκοπίων μέσω δημοψηφίσματος πρέπει να ψηφίσουν σε δύο ζητήματα: για την ένταξη στην ΕΕ και στην αναγνώριση της Δημοκρατίας της Άνω Μακεδονίας.

Σε θετική ψήφο του δημοψηφίσματος, το όνομα «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» θα αποτελέσει το συνταγματικό όνομα της χώρας όταν αυτή ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων- αυτή είναι μία από τις πιθανές επιλογές καθώς οι δύο πλευρές   θέτουν τις διαπραγματευτικές θέσεις τους.

Ο Νίμιτς δήλωσε μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα, ότι η συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, υπήρξε πολύ εποικοδομητική και ότι κατάλαβε σαφώς τη θέση της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ο Νίμιτς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και ότι είναι σημαντικό η κάθε πλευρά να καταλαβαίνει  τη θέση του άλλου, και στη συνέχεια να παρουσιάζει προσεγγιστική στάση.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, αν είναι σωστή η πληροφορία για την τελευταία πρόταση «Άνω Μακεδονία», ο Νίμιτς είπε ότι δεν θέλει να παρουσιάσει προτάσεις .
«Μερικές φορές αυτά που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι σωστά και μερικές φορές δεν είναι», επεσήμανε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr