Γερμανός υπουργός Εξωτερικών: Η κατασκόπευση των συμμάχων προκαλεί μεγάλη πολιτική ζημιά


Οκτώβριος 28, 2013.

Βερολίνο.

Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να εμπλέκονται αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερμανία, έχει προκαλέσει μεγάλη πολιτική ζημιά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών,  Guido Westerwelle.


«Η γερμανική επικράτεια υπόκειται στο γερμανικό δίκαιο, και είναι για όλους: για τους Γερμανούς και ξένους, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς για τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες», είπε ο Βεστερβέλε, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 Ο υπουργός σημείωσε ότι η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε χώρα-εταίρο προξενεί «μεγάλη πολιτική βλάβη». «Επειδή απειλεί να υπονομεύσει τις συνθήκες που μας κρατούν μαζί και στις οποίες όλο και περισσότερο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε από κοινού ένα μέλλον στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα. Ό, τι είναι τεχνικά εφικτό, είναι πολιτικά συνετό», είπε ο Βεστερβέλε.

Προηγήθηκε η συγνώμη του Μπαράκ Ομπάμα προς την Άνγκελα Μέρκελ, που προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ  υπέκλεπταν το κινητό της τηλέφωνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ομπάμα επεσήμανε ότι αν γνώριζε προσωπικά το γεγονός θα είχε διατάξει να σταματήσει αμέσως.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, σήμερα, η εφημερίδα Bild am Sontag, έγραψε ότι το 2010, ο Ομπάμα γνώριζε για τις υποκλοπές  στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, το περιοδικό Der Spiegel,  επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Μέρκελ από το 2002,  πριν, δηλαδή, αναλάβει ως επικεφαλής της κυβέρνησης το 2005, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr