«Στα Σκόπια υπάρχει ‘δικτατορική μοναρχία’»




Καθηγήτρια πανεπιστημίου χαρακτηρίζει τα Σκόπια ως αυταρχικό κράτος

Οκτώβριος 28, 2013.

Σκόπια.

Μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι και βάσει των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων, αποδεικνύεται η ενίσχυση της επιβολής ενός αυταρχικού  συστήματος στο κράτος των Σκοπίων.


Η καθηγήτρια πανεπιστημίου και πρώην υποψήφια δήμαρχος στα Σκόπια, Μιριάνα Ναϊσέφσκα, επισημαίνει  τον περιορισμό της ελευθερίας στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα και την υποβολή των δικαστηρίων στην εκτελεστική εξουσία, δείκτες που ενισχύουν την ύπαρξη μιας δικτατορικής εξουσίας.

«Η χώρα έχει πέσει σε μια άβυσσο και δεν μπορεί να σταθεί πια μόνη της, αν δεν υπάρξει βοήθεια από το εξωτερικό», επισημαίνει η καθηγήτρια.

Η επιμονή της κυβέρνησης να ελέγχει με οποιονδήποτε τρόπο τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την Ναϊσέφσκα, μπορεί να ερμηνευτεί ως μια τάση για τη δημιουργία απόλυτης εξουσίας.

«Κανείς δεν τολμά να ρωτήσει για κάτι στο οποίο αμφιβάλει ή δεν μπορεί να ελέγξει αυτό  που πράττει η εξουσία, δεν έχουμε απλά ένα δικτατορικό σύστημα, αλλά ένα σύστημα βασιλικής ηγεμονίας. Προσβλέπω στο μέλλον  να καθιερωθεί μια νέα παράδοση: ό, τι προτείνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν θα εφαρμόζεται μέσω δημοκρατικών τρόπων, αλλά μέσω της βίας», τόνισε η καθηγήτρια Μιριάνα Ναϊσέφσκα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία «κάθεται ως μαύρος λεκές» η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην ανεξαρτησία των δικαστηρίων αλλά και στην εφαρμογή της νομοθεσίας στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει, μεταξύ άλλων  την πόλωση στην κριτική των μέσων ενημέρωσης μέσα από πολιτικές γραμμές που ακολουθούνται, οι οποίες παραβιάζουν την αντικειμενική ενημέρωση και  μέσω της οικονομικής πίεσης προς τα μέσα ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους με την ασάφεια που υπάρχει στην κατανομή των κυβερνητικών διαφημίσεων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr