Οι Εβραίοι εγκαταλείπουν την Τουρκία


Οκτώβριος 27, 2013.

Κωνσταντινούπολη.

Η ατμόσφαιρά της απόρριψης και του φόβου για την προσωπική τους ασφάλεια αναγκάζουν πολλούς νέους τουρκο-εβραίους να μεταναστεύσουν από τη χώρα. 
Βασικά μεταναστεύουν σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ορισμένοι προτιμούν την ‘Αλίγια’ [μετανάστευση Εβραίων της διασποράς, στο Ισραήλ].


«Οι Μουσουλμάνοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των Ισραηλινών και των εντόπιων Εβραίων. Πιστεύουν ότι όταν είσαι Εβραίος, δεν μπορεί να είσαι Τούρκος», λέει ένας νεαρός εβραίος που εγκατέλειψε την Τουρκία πριν από λίγα χρόνια και μετακόμισε στο Ισραήλ.

«Μπορεί να υπηρετήσεις στον τουρκικό στρατό, μπορεί να έχει τουρκική ταυτότητα, αλλά δεν πιστεύουν ότι είσαι Τούρκος. Για αυτούς δεν είσαι Τούρκος, αν είσαι Εβραίος», πρόσθεσε.

Νέοι Εβραίοι μεταναστεύουν από την Τουρκία μαζικά. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αντισημιτισμού και στην αρνητική στάση που τηρείται προς το Ισραήλ.

Τα μέλη της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, όπως εκφράζεται από τους νέους ανθρώπους, εγκαταλείπουν τη χώρα ‘σιωπηλά’ γιατί φοβούνται να πουν έναν επιπλέον λόγο. Αλλά, off the record,  ορισμένοι από αυτούς τολμούν να παραδεχθούν ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε εκρηκτικό επίπεδο.

Η σημερινή κατάσταση θα επιδεινωθεί και σε γενικές γραμμές ενδέχεται η Τουρκία να πάψει να είναι μια δημοκρατική χώρα, δήλωσε στην Ynet,  ένας από τους νέους Εβραίους που μετανάστευσαν στο Ισραήλ πριν από δύο χρόνια μετά το περιστατικό με τον ‘στολίσκο της Ελευθερίας’.

Η τουρκική εφημερίδα, Hürriyet Daily News, ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η ατμόσφαιρα της απόρριψης και η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχουν ασκήσει πίεση στη μικρή εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία, η οποία ενθαρρύνει τους νέους Εβραίους να φύγουν για ένα ασφαλέστερο και πιο ανεκτικό μέρος.
Κάθε εβδομάδα, μία εβραϊκή οικογένεια προτιμά την ‘Αλίγια’.

Ολοένα και περισσότεροι Εβραίοι εγκαταλείπουν την Τουρκία για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ένα μεταναστευτικό κύμα, οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από ό, τι πριν την δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα, πριν, δηλαδή, την «εποχή Ερντογάν», σημειώνει η εβραϊκή ιστοσελίδα στην ρωσική γλώσσα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr