Εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου στο ‘κόσκινο’ της NSA


Οκτώβριος 30, 2013.

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας- NSA,  είχε πρόσβαση σε οδούς επικοινωνίας που συνδέουν τη βάση δεδομένων των μεγαλύτερων εταιρειών του Διαδικτύου Google και Yahoo,  οι οποίες επέτρεπαν να παρακολουθεί τα δεδομένα, σχετικά, με εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών, αναφέρει δημοσίευμα της Washington 


Post την Τετάρτη, επικαλούμενο απόρρητη έκθεση των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών που παρέχονται από τον πρώην υπάλληλο της CIA, Edward Snowden, όπως αναφέρει το ρωσικό Νόβοστι.

Σύμφωνα με έκθεση της 9ης Ιανουαρίου 2013, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Fort Meade, καθημερινά εισέρχονται εκατομμύρια αρχεία από τα εσωτερικά δίκτυα της Google  και της Yahoo, τα λεγόμενα  metadata, δηλαδή πληροφορίες από τα στοιχεία του αποστολέα, παραλήπτη και χρονολογία των emails.

Στη βάση στο Fort Meade είχαν ληφθεί περισσότερα από 181.200.000 μονάδες δεδομένων.

Η συλλογή των δεδομένων για τους χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε στο πλαίσιο κοινού προγράμματος μεταξύ της NSA και συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της NSA, Keith Alexander (φωτό), ο οργανισμός «δεν έχει κανένα δικαίωμα» πρόσβασης στους διακομιστές των εταιρειών για την απόκτηση των δεδομένων αυτών, και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει έπειτα από εντολή του δικαστηρίου.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr