Οι Κροάτες επέστρεψαν στα Σκόπια 34 τόνους αγγούρια που περιείχαν δηλητήριο


Νοέμβριος 9, 2013.

Δύο μεγάλες παρτίδες αγγουριών από το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων που εξήχθησαν στην Κροατία, επεστράφησαν λόγω της παρουσίας επικίνδυνων χημικών ουσιών, πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο, γράφει το σκοπιανό Σκάι επικαλούμενο δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας.

Στα αγγούρια ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων κατόπιν χημικής ανάλυσης των αγγουριών από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα γεωργικά προϊόντα σφραγίστηκαν από τις τελωνειακές αρχές και εστάλησαν για καταστροφή.

Το κροατικό υπουργείο Υγείας  ανέφερε ότι η υγειονομική επιθεώρηση απαγόρευσε να τεθούν σε κυκλοφορία με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.
Τα αγγούρια περιείχαν φυτοφάρμακα από 300 έως 500 τοις εκατό πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προϊόντα διατροφής από τα Σκόπια δεν επιτράπηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το δημοσίευμα, λόγω της χημικής μόλυνσης τους.
 Τελευταία επιστροφή προϊόντων ήταν τον Νοέμβριο του 2010, όταν η Ιταλία επέστρεψε τόνους μήλων που είχαν υπέρμετρη ποσότητα φυτοφαρμάκων (dimethoate και omethoate).

«Σε ευρωπαϊκές χώρες τα σκάνδαλα τέτοιου είδους για την ανθρώπινη υγεία δημοσιοποιούνται ευρέως, για την πρόληψη της υγείας του πληθυσμού, εδώ ούτε μια λέξη δεν ειπώθηκε για την εξαγωγή», σημειώνει το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr