Τα Σκόπια συμμετέχουν ως «Μακεδονία» σε στρατιωτική αποστολή της ΕΕ


«Μεγάλη απογοήτευση στην Ελλάδα», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ

Νοέμβριος 13, 2013.

«Αυτή είναι άλλη μια απογοήτευση για την Ελλάδα μετά τη συνάντηση έκπληξη της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του μεσολαβητή της ελληνο-σκοπιανής διαφοράς, Μάθιου Νίμιτς,  με την οποία το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτό το πρόβλημα»


Έτσι, ενώ ακόμη τα Σκόπια δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μέρος του στρατού τους, συμμετέχει με μια αποστολή με το συνταγματικό τους  όνομα, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μαζί με την Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Βέλγιο και αναλαμβάνει καθήκοντα για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας στα μέσα του 2014.

Αυτές οι χώρες με επικεφαλής το Βέλγιο θα αποτελέσουν τη μάχιμη ομάδα EU-BG2014.

Περίπου 3.000 στρατιώτες θα εκπαιδευτούν και θα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για ταχεία ανάληψη δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε περίπτωση απειλής για την ασφάλεια κάποιου κράτους μέλους της ΕΕ.

Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων,  Ταλάτ Τζαφέρι, πρότεινε μάλιστα, στη συνάντηση των Βρυξελλών προς τον Βέλγο ομόλογό του, Pier de Creme, ως κατάλληλο μέρος για εκπαίδευση των στρατιωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το στρατόπεδο του Κρίβολακ.
Πρόσφερε ακόμη για τη μείωση των οικονομικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετάσχουν προσφέροντας το Περιφερειακό Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων και Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο για την εκπαίδευση στην «έξυπνη άμυνα».

Η είσοδος των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα στο στρατό της ΕΕ προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική  αντιπολίτευση στη Βουλή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες –συνεχίζει το σκοπιανό δημοσίευμα- περισσότερο από ένα χρόνο ζητούν απάντηση από τον πρωθυπουργό Σαμαρά, αν συμφωνεί με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που σημαίνει ότι πουλάει το όνομα ‘Μακεδονία’, γράφει η Βέτσερ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr