Σκόπια: Το ζήτημα του ονόματος έχει φθάσει στην Άνω ή Βόρεια Μακεδονία

 «Για την ΕΕ κύρια θέματα, δεν είναι τόσο η διευθέτηση του ονόματος της χώρας, όσο είναι, η ανελευθερία στην έκφραση των ΜΜΕ, η ανυπαρξία πολιτικού διαλόγου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης  και  η δημοκρατική συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων»



Νοέμβριος 25, 2013.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φατμίρ Μπεσίμι, σε δήλωση του που δημοσιεύει η σλαβική των Σκοπίων,  Nova Makedonija,  επισημαίνει ότι δεν περιμένει κάποια πρόοδο κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο και ότι τα κράτη μέλη περιμένουν  το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα του ονόματος έχει προωθηθεί και «τώρα δεν μιλάμε γενικά, αλλά, για συγκεκριμένες λύσεις, όπως η θέση του γεωγραφικού προσδιορισμού «Άνω» ή «Βόρεια» (σε σχέση με το όνομα Μακεδονία) και το πεδίο εφαρμογής της χρήσης του ονόματος», είπε ο Μπεσίμι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά επεσήμανε ότι η διεθνής διαμεσολάβηση θα ήταν ευπρόσδεκτη, λόγω του ότι η Αθήνα και τα Σκόπια δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον και «θα ήταν καλό να βοηθήσει (η διεθνής μεσολάβηση) σε αυτό που οι δύο χώρες πιστεύουν.

Βασικό στοιχείο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε ο Μπεσίμι, δεν είναι τόσο η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, αλλά τα ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης, κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και στην ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη χώρα.

«Στις συνεδριάσεις αποτελεί κύριο ζήτημα να μιλάμε για το θέμα της ονομασίας. Δεύτερον, παρά το αυτό το διμερές θέμα, είναι ορισμένα άλλα που πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη δέσμευση. Αυτά αναφέρονται στην ελευθερία της έκφρασης, στο διάλογο με τους δημοσιογράφους και την αντίληψη σχετικά με την συναινετική προσέγγιση με τους νόμους και τους κανονισμούς  στην ευρύτερη περιοχή.

Επόμενο θέμα, επίσης, για το οποίο πρέπει να ανοίξει πολιτικός διάλογος είναι τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2012, που έγιναν κύρια θέματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη των πολιτικών στόχων, ή των λεγομένων κριτηρίων της Κοπεγχάγης, όσον αφορά τις δημοκρατικές συμπεριφορές των τοπικών φορέων. Πρέπει μετά την παρέλευση ενός χρόνου να επιδείξουμε κάποια πρόοδο.

Οπωσδήποτε,  πρέπει να γίνουν και ορισμένα άλλα θέματα, όπως το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των χρηστών σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων», είπε ο Μπεσίμι.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr