Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι: «Τα σύνορα στα Βαλκάνια ακόμη μελετούνται»


Νοέμβριος 12, 2013.

Βελιγράδι.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάνταρ Τσεπούριν, δήλωσε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι η πιο σταθερή περιοχή της Ευρώπης και ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος πιθανών συγκρούσεων.


«Σήμερα, τα Βαλκάνια δεν είναι η πιο σταθερή περιοχή της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές αντιφατικές τάσεις της περαιτέρω ανάπτυξης γεγονότων και οι εξελίξεις πιθανόν να αναπτύξουν συγκρούσεις», είπε ο Τσεπούριν κατά την έναρξη  του Διεθνούς Συνεδρίου «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής του 21ου αιώνα».

Η σημερινή κατάσταση, είπε, απαιτεί μια πολύ προσεκτική προσέγγιση.
Υπενθύμισε την πολυτάραχη ιστορία των Βαλκανίων του 20ου αιώνα και επεσήμανε ότι σήμερα η επέτειος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει ενισχυμένες τις ρωσο-σερβικές σχέσεις.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εργασία προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών», είπε ο Ρώσος πρέσβης προσθέτοντας ότι η ιστορία της Ρωσίας και της Σερβίας κατά το παρελθόν ήταν με πίστη στα θεμέλια για μια μελλοντική συνεργασία.
Επεσήμανε, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι αμφιβάλλουν ότι οι απελευθερωτικοί βαλκανικοί πόλεμοι σήμαιναν και το τέλος της από αιώνων οθωμανικής κυριαρχίας στη νότια Ευρώπη.

«Τα σύνορα των λεγόμενων βαλκανικών χωρών είναι και σήμερα ενεργά υπό εξέταση», δήλωσε ο Τσεπούριν.

Υπενθύμισε ότι το μεγάλο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εκδιώχθηκε από τα Βαλκάνια, συμμετέχει σε έναν αγώνα επέκτασης της επιρροής του στην περιοχή, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr