Γκρούεφσκι: Θέλουμε απευθείας συνομιλίες για το όνομα όχι με μεσολαβητή...


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στην Σλοβενία

Νοέμβριος 14, 2013.

Η Σλοβενία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης των Σκοπίων. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι άριστες και φιλικές και βασίζονται σε μακροπρόθεσμη εποικοδομητική συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη.


Αυτή είναι η εκτίμηση της πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Alenka  Bratushek, στη συνάντηση στο Brdo με τον ομόλογό της των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αναφερόμενη στο ζήτημα του ονόματος η Bratushek τόνισε ότι «αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν και ο μόνος τρόπος για την επίλυσή του σε  μια δημοκρατική κοινωνία είναι ο διάλογος.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμποδίζει την ένταξη της χώρας του.

Υπενθύμισε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα  και κάνουν έκκληση για άμεσες συνομιλίες, όχι μέσω ενός μεσολαβητή, για να δοθούν πιο άμεσα αποτελέσματα. Τόνισε ότι η Αθήνα αγνόησε την ετυμηγορία της Χάγης.

«Δυστυχώς, ο νότιος γείτονας μας δεν είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες. Αρνήθηκε όλες τις πρωτοβουλίες μας για απευθείας συνομιλίες  να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να επιλύσουμε το ζήτημα. Η εντύπωσή μου είναι  ότι δεν υπάρχει προθυμία να έρθουν σε έναν συμβιβασμό και σε εξεύρεση λύσης, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ώστε να απεμπλακεί η χώρα και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνει η εφημερίδα Βέτσερ.

Ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι αν τα Σκόπια δεν λάβουν σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται, όπως και πριν. «Η χώρα διεξάγει σοβαρές και μεγάλες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμούς σε πολλούς τομείς», είπε.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού των Σκοπίων, την Παρασκευή το απόγευμα έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιάνκο Βέμπερ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr