Σκόπια: Το 2014 θα εξετασθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων


‘συμπεράσματα από το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων’

Δεκέμβριος 18, 2013.

Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GAC), εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Συμβούλιο, μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, και συμπερασματικά ανακοινώθηκε ότι «τα κράτη μέλη θα επανέλθουν στο θέμα αυτό το 2014», σημειώνει η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

Έλλειψη συναίνεσης

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του νοτιοσλαβικού κράτους, ο 


Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Linas Linkevichius, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά  τη λήξη της συνεδρίασης, επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα Σκόπια, αλλά αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη συναίνεσης εντός της ΕΕ, εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί να αποδοθεί καμία ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το 2014 με επίλυση της ονομασίας

«Το Συμβούλιο συμμερίζεται απόλυτα την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι τα πολιτικά κριτήρια εξακολουθούν να ανταποκρίνονται επαρκώς  και επισημαίνει τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την FYROM

Για πιθανή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το 2014, με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής για την περαιτέρω εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο προσιτό για διάλογο υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου και συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και να επιτευχθεί μια φιλική και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της χώρας», αναφέρει συμπερασματικά το Συμβούλιο για τη χώρας μας, σημειώνει η Dnevnik.

Το Συμβούλιο, εξάλλου, σημειώνει ότι η πολιτική κρίση που ακολούθησε τα γεγονότα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, στα τέλη του περασμένου έτους, προκάλεσε έντονες διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και έχει επηρεασθεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου, η οποία κατέδειξε την ανάγκη για μια εποικοδομητική πολιτική για το εθνικό συμφέρον.

 Βασικά θέματα: ‘Κράτος Δικαίου- Δικαιοσύνη- ελευθερία έκφρασης- Συμφωνία Οχρίδας’

Επίσης επισημαίνει ότι:

«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κράτος δικαίου, όπως είναι η ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη και η επίτευξη περαιτέρω αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ελευθερία της έκφρασης και η γενική κατάσταση των μέσων ενημέρωσης παραμένουν, επίσης, ζητήματα που προκαλούν ανησυχία.

 Η αναθεώρηση της συμφωνίας – πλαισίου της Οχρίδας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων και πρέπει να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν οι διατάξεις της. Μια στρατηγική για τους Ρομά θα πρέπει να εφαρμοσθεί προληπτικά.

 Πρέπει να καταργηθεί η διάκριση του κράτους για τα κόμματα και τα προβλήματα να επιλυθούν, όπως επισημάνθηκε από το εκλογικό πλαίσιο του ΟΑΣΕ, και να γίνει περαιτέρω έλεγχος στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι το θέμα των Σκοπίων δεν είναι ‘διμερές πρόβλημα’

Το θέμα που υπάρχει με τα Σκόπια δεν είναι διμερές ή ένα θέμα που σχετίζεται με το όνομα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

«Είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί βαθύτερο ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ,τα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να πληρούν όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, τόνισε ο Βενιζέλος.

Είπε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM, εάν η χώρα μας ‘δείξει καλή πίστη και συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές αρχές’, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων Dnevnik.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr