Πολιτικό Κόμμα Σκοπίων: Ενδέχεται να χάσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ


 "Μπορεί να χάσουμε το καθεστώς της υποψηφιότητας"

Δεκέμβριος 23, 2013.

Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, δήλωσε ο Λιούπτσο  Ζίκοφ, πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τη θετική Μακεδονία», σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.


«Τώρα, μπορούμε να πούμε ότι απειλείται η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο κατά το οποίο προεδρεύει η Ελλάδα.

Φοβόμαστε ότι η πΓΔΜ θα χάσει σύντομα την υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πέμπτη φορά δεν σέβεται τη δική του σύσταση ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα για διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα Σκόπια έχουν αποκλεισθεί από την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους και ότι η χρήση της αρχής της συναίνεσης στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ, στο ζήτημα της ονομασίας από ένα διμερές πρόβλημα μεταμορφώνεται σε ένα πολυδιάστατο πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, η ίδια η Αθήνα, λέει ότι το πρόβλημα είναι πολυμερές», δήλωσε ο Ζίκοφ.

Ο Λιούπτσο  Ζίκοφ τόνισε ότι η κοινωνία της χώρας βρίσκεται σε βαθιά απομόνωση από την άποψη των ευρωπαϊκών τάσεων και ότι στο νοτιοσλαβικό κράτος υπάρχει βαθιά κρίση στο κράτος δικαίου, στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, στην ελευθερία της έκφρασης, στην πίεση που υπάρχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη μη λειτουργική οικονομία της αγοράς και της καλής γειτονίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη.

Ως συνέπεια – σημειώνει το δημοσίευμα της Nova Makedonija- ο Ζίκοφ ζήτησε από την κυβέρνηση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις με περισσότερη ταχύτητα για να καλυφθεί η διαφορά στην διαπραγματευτική διαδικασία.

«Τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις, εάν πραγματικά η χώρα μας θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζίκοφ.

Ο ίδιος προέβη στο ερώτημα εάν είναι καιρός η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, να επιδιώξουν σθεναρά να λύσουν αυτό το πρόβλημα με την Ελλάδα, αφού βλέπου ότι οι δύο κυβερνήσεις των Αθηνών και των Σκοπίων δεν προτίθεται να επιλύσουν το πρόβλημα, κρατώντας σε ομηρία του πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους.

--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr