Σκόπια: Συναντήσεις Αχμέτι με Πρέσβειρα Γερμανίας και εκπρόσωπο ΟΗΕ


Δεκέμβριος 23, 2013.

Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, DUI, συναντήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Τέτοβο, με τη Γερμανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια, Gudrun Steinacker και τον Peter Dewey, ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση»-DUI,  ο Αχμέτι συζήτησε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με έμφαση στην ευρω—ατλαντική ενσωμάτωση.

Επαίνεσε τη γερμανική συμμετοχή στη διαφωνία του ονόματος, ιδίως με τη συνάντηση που είχε η Μέρκελ με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις δηλώσεις για τη χώρα του από τους στενούς συνεργάτες της και τους Γερμανούς βουλευτές.

Ο Αχμέτι συνεχάρη επίσης την εκλογή της νέας γερμανικής κυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην επιτυχή έκβαση του θέματος της ονομασίας με το νότιο γείτονα της χώρας.

«Η Γερμανία, παραμένει μια χώρα που υποστηρίζει την FYROM στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επίσης, ενθαρρύνει για μια λύση στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Για να καταλήξουν τα δύο μέρη σε κάποια απόφαση, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να καταλήξουν σε συμβιβασμό πάνω στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διεθνή μεσολάβηση», αναφέρει η δήλωση.

Με τον Peter Dewey, ο αρχηγός του DUI, συζήτησε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ανάγκη για διεθνή συμφιλίωση και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Αχμέτι τόνισε το σημαντικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, τη συμβολή στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Μια τέτοια συμβολή ήταν  η συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η οποία επιτεύχθηκε με τη άμεση μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την κομματική ανακοίνωση.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr