CIA 1958: Ο Τίτο προσπαθούσε μέσω μιας Μεγάλης Μακεδονίας έξοδο στο Αιγαίο


Δεκέμβριος 30, 2013.

Ουάσιγκτον.

Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, παραθέτει, σήμερα, το παρόν κείμενο στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο: “Cia tried to define Macedonia in 1958”.

Το μεταφέρουμε στην ελληνική:

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) προσπάθησε να ορίσει τον όρο Μακεδονία το 1958, αναλύοντας τον, από μια εθνική και γεωγραφική πλευρά.

Η ανάλυση έχει ταξινομηθεί ως εμπιστευτικό έγγραφο, αλλά τώρα είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία για πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες.

Το έγγραφο με τίτλο «Μακεδονία- Αιώνιο Μήλο της Έριδος» κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 1958, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα πολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων επάνω στη Μακεδονία.

«Πέρα από την ίδια την περιοχή, η γεωγραφική θέση της Μακεδονίας την καθιστά σημαντική  τόσο για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και στο Σοβιετικό μπλοκ.

Η γιουγκοσλαβική Μακεδονία είναι ένας πιθανός αεροδιάδρομος και σε μικρότερο βαθμό μια επίγεια γέφυρα μεταξύ της αποκομμένης Αλβανίας και του υπόλοιπου σοβιετικού μπλοκ.

Ενόσω η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα πιστός σοβιετικός δορυφόρος, υπήρχαν συμφέροντα του μπλοκ στην περιοχή τα οποία προστατεύονταν. Ωστόσο, μετά την έξοδο της Γιουγκοσλαβίας από το μπλοκ, η Αλβανία βρέθηκε σε έναν απομονωμένο θύλακα.

Για τη Γιουγκοσλαβία,  η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξυπηρετούσε ως μεταπολεμικός μαγνήτης για την οποία ο Τίτο ήλπιζε ότι θα ενσωματώσει τη βουλγαρική και την ελληνική Μακεδονία, δίνοντας έτσι στη Γιουγκοσλαβία πρόσβαση στο Αιγαίο και σημαντική αύξηση της σφαίρας επιρροής της στα Βαλκάνια», αναφέρει η ανάλυση.

Η CIA αναφέρει ότι η Μακεδονία παρέμεινε ως κατάσταση του Ψυχρού Πολέμου, με μια πιθανή απειλή για να μετατραπεί σε μια πραγματική σύγκρουση στα Βαλκάνια
«Παρά το γεγονός ότι οι λεκτικές ανταλλαγές μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας, φαίνονταν σαν προπαγάνδα, τονίζουν, ωστόσο,  το γεγονός ότι παρά τη δεκαετή ανακωχή, η Μακεδονία παραμένει μια προβληματική κηλίδα.

Πέρα από το γεγονός ότι η διαμάχη για τη Μακεδονία διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του ‘Ψυχρού Πολέμου’, όσον αφορά τα συμφέροντα των Σλάβων της Μακεδονίας (στο πρωτότυπο: Macedonian Slavs)- πραγματικά ή ψευδώς- αποτελούσε (πάντως)  ένα αξιόλογο όπλο για έναν τέτοιο πόλεμο», καταλήγει η ανάλυση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων του νοτιοσλαβικού κράτους.

=

Σχετικό: Τα Σκόπια επιδιώκουν διέξοδον εις το Αιγαίον



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr