Κοσσυφοπέδιο: Αλβανοί εμπόδισαν την είσοδο πιστών σε μοναστήρι


Ιανουάριος 9, 2014.

Την παραμονή των Χριστουγέννων (οι Σέρβοι τα εορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου- με το παλιό ημερολόγιο),  περίπου διακόσιοι Αλβανοί διαδηλωτές, μπλόκαραν την πρόσβαση στο μοναστήρι της Παναγίας στη Ντζιάκοβα (νοτιοδυτικό Κόσοβο- σύνορα Αλβανίας), εμποδίζοντας δύο λεωφορεία με 100 Σέρβους πιστούς να εισέλθουν στον αύλειο χώρο του μοναστηριού και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.

Προκλήθηκε αναταραχή, με αποτέλεσμα το σπάσιμο των υάλων των λεωφορείων, χωρίς όμως να τραυματισθεί κανείς.

Λόγω της διαδήλωσης, την παραμονή των Χριστουγέννων και  ανήμερα των Χριστουγέννων δεν δόθηκε η δυνατότητα στους ιερείς της επισκοπής της Ράσκας και της Πριζρένης να εξυπηρετήσουν  το μοναστήρι στο οποίο βιώνουν  δύο μοναχές και δύο ηλικιωμένες γυναίκες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της  Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο ναός και τα γύρω κτήρια έχουν καεί πλήρως και έχουν καταστραφεί από τις αλβανικές ταραχές του Μαρτίου του 2004.

Μόνο ο ναός έχει ανακαινισθεί το 2010 και τώρα λειτουργεί ως Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην Ντζιάκοβα διεξήχθη πόλεμος το 1999. Στην περιοχή δεν μένουν πια Σέρβοι και όλα τα σερβικά σπίτια έχουν καταστραφεί.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr