Σκόπια- Διάλεξη: Πως οι Σκοπιανοί βρήκαν τις ρίζες τους στην Νεολιθική Εποχή της Μακεδονίας...


[Η ‘επιστήμη’ των Σκοπιανών στην υπηρεσία της προπαγάνδας- με τη συνδρομή της UNESCO]

Φεβρουάριος 17, 2014.

Σκόπια.

Το Κέντρο, για την επιστημονική έρευνα και την προώθηση του πολιτισμού, «Αίμος» στα Σκόπια, διοργανώνει διάλεξη στις 20 Φεβρουαρίου,  με θέμα:

 «Η Θρησκευτική Συνέχεια στην περιοχή των Σκοπίων από τη Νεολιθική εποχή έως τον 21ο αιώνα» την οποία θα αναπτύξει ο  καθηγητής- αρχαιολόγος Δρ Νίκος Τσαουσίδης , της αρχαιολογικής και φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων.

Η διάλεξη διοργανώνεται από την UNESCO και τη Λέσχη Αίμος στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοικτά Εκπαιδευτικά Μέσα».

Το θέμα:

«Τα τελευταία χρόνια στο περιβάλλον μας γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ταυτότητα του σύγχρονου «μακεδονικού έθνους», το ερώτημα είναι εάν η ιστορία μας ξενικά από το Μεσαίωνα με τη μετανάστευση των Σλάβων στα Βαλκάνια,  και κατά πόσο μπορεί να συνδέεται με την ιστορία των μεγαλύτερων αρχαίων βαλκανικών λαών.

»Επιπλέον, τα επιχειρήματα αυτών των διλημμάτων που προκύπτουν σε διάφορους τομείς, όπως είναι : η γενετική, η γλώσσα, η πολιτική ιστορία κλπ.

» Η διάλεξη επικεντρώνεται  στο επιχείρημα κάθε μίας από αυτές τις έννοιες, αλλά το επεκτείνει και απεικονίζει το μερίδιο της θρησκείας δια μέσου των χιλιετίων στην ατομική και συλλογική ταυτότητα του λαού της περιοχής των Σκοπίων.

»Ο συγγραφέας θα προσπαθήσει να ενοποιήσει με διάφορα παραδείγματα, αποδεικνύοντας ότι ορισμένες μυθικές και θρησκευτικές δομές έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχής μας από την προϊστορική εποχή  μέχρι σήμερα σε ένα χρονικό διάστημα 7.000 ετών.

»Υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι υπερ-διαχρονικά, υπερ-πολιτιστικά και υπερ-θρησκευτικά, που μεταβιβάζονται από ένα πολιτισμό στον άλλον, αλλάζοντας μόνο τα επίσημα στοιχεία, καθώς τα ουσιαστικά και διαρκή σύμβολα μπορούν να ανιχνευθούν από αιώνα σε αιώνα και από χιλιετία σε χιλιετία»

--

Άλλοι Σκοπιανοί επιστήμονες: http://www.echedoros-a.gr/2009/07/vasil-ilyov.html

και


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr