Αμερικανός Αναλυτής: Σοβαρό το πρόβλημα των Σκοπίων


Φεβρουάριος 5, 2014.

Ο Αμερικανός αναλυτής Edward Joseph, θεωρεί ότι το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, γράφει η σλαβική των Σκοπίων, Βέτσερ.
Ο Joseph, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Κέντρο Διατλαντικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πιστεύει ότι προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, θα έχει σημαντικές προωθήσεις, όπως είναι και το ζήτημα της ονομασίας του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου.



«Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα. Δημιουργεί μια πραγματική ένταση και μια πηγή εμποδίου για την πρόοδο της FYROM.  Η χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως θα της άξιζε.

Δεύτερον, αποτελεί μια παραβίαση του πνεύματος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- τα κράτη μέλη να εκμεταλλεύονται τις διατάξεις της συναίνεσης για να εμποδίσουν την πρόοδο της υποψήφιας χώρας των Σκοπίων.

Τρίτον, αποτελεί παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας, όπως καθορίζεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως είπε ο Joseph σε συνέντευξή του στη «The voice of America» στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εν τω μεταξύ, πρόσφατα τόνισε ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μόνο όταν εκπληρώσουν τα γενικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σχετικά με εάν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο θα μπορούσε να προκληθεί κάτι νέο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, ο Joseph, δήλωσε ότι είναι το σωστό μέρος για την επίλυση της διαφοράς.

Ωστόσο, ο Edward Joseph, πρώην πρόεδρος του International Crisis Group, σχολίασε ότι όπως αναμένεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί κυρίως με θέματα, όπως είναι το Αφγανιστάν, οι σχέσεις  με τη Ρωσία και η αναταραχή στην Ουκρανία και δεν θα υπάρξει χώρος για μια επιστροφή στα τεκταινόμενα των Βαλκανίων .

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr