Σκόπια: Η αποτυχία του ονόματος μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων


Μάρτιος 15, 2014.

Το κράτος των Σκοπίων (νοτιοσλαβικό κράτος) πρέπει  να γνωρίζει για τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των εντόπιων Αλβανών, των οποίων κύριος στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ- εάν θέλουμε να αποτρέψουμε ένα παράδειγμα ουκρανικού σεναρίου.


Αυτό τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, σε  τηλεοπτική εκπομπή  την Παρασκευή,  ο  οποίος εκτίμησε ότι η αλβανική δυσαρέσκεια για την εμπόδιση που παρουσιάζεται στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αυξάνεται σταδιακά, όπως αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό και ο αλβανικός πληθυσμός στο κράτος.

Σύμφωνα με τον Γκεοργικέφσκι, το πρόβλημα της Ουκρανίας πηγάζει από το ‘σπάσιμο’ των συμφερόντων των 8 εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών που ζουν στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, ο πρώην πρωθυπουργός της διετίας 2005-2006, Μπλάντο Μπουκόφσκι, εκτιμά ότι η δυσαρέσκεια δεν θα είναι μόνο εθνική αλλά γενικότερη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια, θα συνεχίζουν να βιώνουν τη φυγή των νέων, οι οποίοι εγκαταλείπουν το απομονωμένο  κράτος, για να αναζητήσουν εναλλακτική λύση στην Ευρώπη.

Επίσης, ο αναλυτής Ιμέρ Ισμαίλι, δήλωσε ότι η έντονη ρητορική που γίνεται μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι και του Αλί Αχμέτι, πηγάζει από τη συνεχή σύγκρουση μεταξύ  των δύο για τις πολιτικές  ακολουθεί το VMRO-PMNE.

Οι τρείς συνομιλητές στην τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσαν ότι αναμένουν οι διαφορές μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων θα διευρυνθούν περαιτέρω κατά την προεκλογική εκστρατεία, η οποία έχει, ήδη, ξεκινήσει με κύριο μοχλό τις εθνικές κινητοποιήσεις των δύο πλευρών.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr