Ουκρανία: Οπισθοχώρησε στο ζήτημα των γλωσσών των μειονοτήτων


Μάρτιος 3, 2014.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, αποφάσισε να μην υπογράψει  την απόφαση του Κοινοβουλίου για την κατάργηση του νόμου «Περί Γλώσσας».


Αυτό τόνισε  κατά την ενημερωτική συνάντησή του στο Κοινοβούλιο και ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κοινοβουλίου.

«Παρά το γεγονός ότι ο νόμος «Περί Γλώσσας» έχει συνταχθεί μη κανονικά και αντιεπαγγελματικά, δεν θα υπογράψω την απόφαση του Κοινοβουλίου για την ανατροπή του νόμου», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του κοινοβουλίου θα ψηφίσου αύριο για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, της οποίας η αποστολή θα είναι η προετοιμασία ενός νέου νόμου «Περί Γλώσσας».

«Ο νέος νόμος θα εξισορροπεί όσο το δυνατόν την ανάπτυξη όλων των γλωσσών», δήλωσε ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου, σημειώνοντας συγχρόνως ότι η ουκρανική γλώσσα θα υπάρχει σε εθνικό επίπεδο.

«Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη γλώσσα, την εθνικότητα και τη θρησκεία στην Ουκρανία. Δεν υπήρχαν και δεν θα υπάρξουν», συνόψισε το Τουρτσίνοφ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, 23 βουλευτές της ακροδεξιάς ζήτησαν την κατάργηση του νόμου περί γλώσσας που έδινε τις δυνατότητες στις μειονότητες να ομιλούν, να διδάσκονται και να γράφουν στη γλώσσα τους, εφ’ όσον ο πληθυσμός της μειονότητας υπερέβαινε στο δήμο το όριο του 10 τοις εκατό. Ένας νόμος που είχε ψηφισθεί το Ιούλιο του 2012.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr