ΥΠΕΞ Βρετανίας: Δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής συνόρων στα (δυτικά) Βαλκάνια


Μάρτιος 29, 2014.

Η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεν πρέπει να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανίας, επειδή δεν έχει καμία βάση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, William Hague, προσθέτοντας ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει δυνατότητα νέων συνόρων.


 «Για να είμαι σαφής: δεν μπορεί να υπάρξει χάραξη των συνόρων  στα Βαλκάνια. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως κυρίαρχο κράτος με τα τρέχουσα όρια δύναται να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια άποψη την οποία συμμερίζομαι με όλους τους συναδέλφους από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, ανέφερε ο Hague, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Σαράγεβο.

[Εμμέσως ο Hague απαντά στο δημοσίευμα].

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αξιολογώντας τη διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, τη χαρακτήρισε ως « μοναδικό το παράδειγμα των κατοίκων της Κριμαίας για παράνομη προσάρτηση» και πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης καταδικάζουν αυτή τη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συγκρίνουμε (την Κριμαία) με το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία, όπως και με την κατάσταση της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία, είπε ο Hague σε συνέντευξη Τύπου στο Σαράγεβο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα για την Σκωτία θα γίνει με συμφωνία της κυβέρνησης του Λονδίνου και ότι η Σκωτία και άλλες χώρες έχουν ενωθεί με τη Βρετανία από το 1707. Ενώ η ύπαρξη της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία καθιερώθηκε το 1994, εντός των ορίων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σημειώνει η βοσνιακή  ‘Ντνέβνι Αβαζ’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr