Χριστιανοί Αιγύπτου: Όχι ταξίδια για προσκύνημα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ


Απρίλιος 21, 2014.

Κάιρο.

Εκατοντάδες Χριστιανοί Αιγύπτιοι συνεχίζουν να αψηφούν την απαγόρευση της Κοπτικής Εκκλησίας για μετάβαση στην Ιερουσαλήμ για προσκύνημα.


Το 2006 ο Μάχερ Σεχάτα, αφοσιωμένος Κόπτης, παραβίασε ένα παλαιό παπικό διάταγμα που εκδόθηκε από την Πάπα Σενούντα τον Γ’ , που απαγόρευε τις επισκέψεις στην Ιερουσαλήμ, ενώσω αυτή βρίσκονταν υπό ισραηλινή κατοχή.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 1979, η Κοπτική Εκκλησία πήρε θέση εναντίον οποιασδήποτε εξομάλυνσης με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών προσκυνήματος στην Ιερουσαλήμ.

 Σε ηλικία 60 ετών ο Σεχάτα με την σύζυγό του ταξίδεψαν στην ιερή πόλη με μια ομάδα Καθολικών, εκπληρώνοντας ένα παλιό του όνειρο, αγνοώντας τις εντολές της Εκκλησίας.

Το ζευγάρι, μετά τη γνωστοποίηση της επίσκεψης, τιμωρήθηκε από την αιγυπτιακή εκκλησία, απαγορεύοντας την παρουσία τους στις εορτές του Πάσχα του επόμενου έτους.

Ο Σεχάτα, όντας ευσεβής άνθρωπος δήλωσε ότι λυπάται για την τιμωρία αλλά δεν είχε άλλη διέξοδο.

«Θα μπορούσα να αποφύγω την τιμωρία, εφόσον είχα χρήματα, ώστε να δημοσιεύσω την απολογία μου προς την Εκκλησία στις εφημερίδες, αλλά δεν άντεχα οικονομικά για τέτοια έξοδα», είπε.

Τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, αλλά, πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν εχθρικοί προς την ιδέα ενός ταξιδιού στο Ισραήλ. Δεν μπορούν να παραβλέψουν τους πολυάριθμους πολέμους μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι Παλαιστίνιοι υπό την κατοχή των Ισραηλινών.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν μόνο τέσσερις πτήσεις από το Κάιρο προς την Ιερουσαλήμ, μεταφέροντας 547 επιβάτες Κόπτες προσκυνητές, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.

Τα αντι-σιωνιστικά κινήματα στην Αίγυπτο εξακολουθούν να διαδηλώνουν εναντίον των ταξιδιών στην Παλαιστίνη, καθώς παραμένει υπό κατοχή.

Ο πατέρας Άγγελος, γραμματέας του διαδόχου του πάπα Σενούντα, του πάπα Tawdros II, επιβεβαίωσε ότι η εκκλησία εξακολουθεί να τηρεί το διάταγμα του Σενούντα και ότι οι ποινές βρίσκονται σε ισχύ για τους παραβάτες.
«Η Ιερουσαλήμ είναι ακόμη κατεχόμενη και είναι απαγορευμένη στους Κόπτες  για προσκύνημα», δήλωσε Άγγελος.

--
Αλ Αχμπάρ
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr