Τουρκία: «Θέλουμε διαρκή ειρήνη στην Κύπρο»


Απρίλιος 14, 2014.

«Η Τουρκία θέλει μια διαρκή, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα των δύο λαών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο.


«Ελπίζουμε ότι η ειρηνευτική  διαδικασία στη Κύπρο, μπορεί να λάβει χώρα υπό τη στέγη και την αιγίδα του ΟΗΕ», είπε ο Τσαβούσογλου κατά της συμμετοχή του στο συνέδριο «Η Κύπρος προς την Ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει υποστήριξη, αλλά δεδομένου ότι η ελληνική κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι σωστό να μπει η ΕΕ στον διαπραγματευτικό πίνακα», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες είχαν ανακοινώσει, ήδη, από τον Φεβρουάριο σε κοινή δήλωσή τους ότι η επανένωση του νησιού θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο μια ομοσπονδίας δύο κρατών», αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα προσθέτοντας ότι:

«Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη σε ελληνική και τουρκική πλευρά, όταν μετά  το ελληνοκυπριακό πραξικόπημα, εισέβαλαν τα τουρκικά στρατεύματα για να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους στο βορρά, το 1974.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Δεν την αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Η τελευταία είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει ως «κράτος» την κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα βόρεια Κύπρο.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr