Ο Πούτιν υπέγραψε για την αποκατάσταση Αρμενίων, Ελλήνων, και Τατάρων στην Κριμαία


Το διάταγμα Νο 268 «Μέτρα για την αποκατάσταση των Αρμενίων, Βουλγάρων, Ελλήνων, Τατάρων της Κριμαίας καθώς των γερμανικών λαών για την κρατική στήριξη, ανάκαμψη και ανάπτυξής τους» [από την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου- στον κόκκινο κύκλο η αναφορά για τους Έλληνες της Κριμαίας]

Απρίλιος 21, 2014.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα τη Δευτέρα για την αποκατάσταση των μειονοτήτων της Κριμαίας, όπως είναι οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, οι Τάταροι,  και άλλες μικρές μειονότητες, οι οποίες είχαν υποφέρει από το σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

«Υπέγραψα διάταγμα για την αποκατάσταση του πληθυσμού των Τατάρων, των Ελλήνων, των Αρμενίων και Γερμανών που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της καταπίεσης του Στάλιν», δήλωσε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.


Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τη Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ο Πούτιν ανέφερε ότι το διάταγμα έχει στόχο την άμβλυνση των ανησυχιών των μειονοτήτων της Κριμαίας από την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία και επεσήμανε ότι «η Μόσχα θα είναι υποστηρικτής τους και όχι δυνάστης τους και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την ενθάρρυνση της εθνικής, πολιτιστικής και πνευματικής αναγέννησης των μειονοτικών ομάδων».

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου και ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι  στόχος του είναι «η αποκατάσταση και η ιστορική δικαιοσύνη και η άρση των συνεπειών της παράνομης απέλασής τους καθώς και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «θα προωθήσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη των εθνικών-πολιτιστικών αυτονομιών για τις ομάδες των μειονοτήτων, στις οποίες θα επιτρέπεται η βασική εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr