«Αρνητικές αξιολογήσεις για την προεκλογική περίοδο στα Σκόπια»


«Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο για την Ευρώπη»


Απρίλιος 21, 2014.

Ο πρώην πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πΓΔΜ,  Έρβαν Φουέρε- Ervan Fuere,  σε συνέντευξή του, έδωσε αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στα Σκόπια.


Προβληματικές οι εκλογές με κυβέρνηση Γκρούεφσκι

«Από το 2006 με την εκλογή της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Νίκολα Γκρούεφσκι, η συμπεριφορά της χώρας από την άποψη των εκλογών, υπήρξε προβληματική. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις επόμενες εκθέσεις του ΟΑΣΕ. Δυστυχώς,  ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα δεν αποτελεί εξαίρεση», επεσήμανε ο Φουέρε και συνέχισε:

 «Δεν υπάρχει δίκαιος καταμερισμός και επικρατεί μεροληπτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας αδιαφανείς  και κομματικές δραστηριότητες, εμποδίζοντας το θεμιτό ανταγωνισμό στην εκλογή των υποψηφίων. Η σημερινή κυβέρνηση και πολιτικοί που την εκπροσωπούν,  απειλούν τα δημοκρατικά πρότυπα και την ενημέρωση και η προεκλογική περίοδος, είναι χειρότερη από κάθε άποψη» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της ΕΕ στη σλαβική των Σκοπίων ‘Φάκτορ’.

Τα Σκόπια στην ενημέρωση είναι σε επίπεδο Νιγηρίας

«Όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τα Σκόπια είναι η τελευταία χώρα στην περιοχή. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν τις τάσεις στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης, τώρα τα Σκόπια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα και υπάρχει μια σημαντική πτώση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί αυτή την καταδικαστική αξιολόγηση», είπε ο Φούερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχον πολιτικό κόμμα VMRO-DPMNE, άσχετα αν θα κερδίσει λιγότερους ή περισσότερους από 62 βουλευτές, η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα και το αρνητικό πολιτικό κλίμα, πρέπει επειγόντως να ξεπεραστεί και να σταματήσει. Αυτό πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το μποϊκοτάζ των εκλογών δεν λύνει τα προβλήματα

Σχολιάζοντας, επίσης, την έκκληση για μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών (όπως προτείνει το DUI) τόνισε ότι «η αποχή από τις εκλογές δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αποτελεί ένα είδος ταπείνωσης για τους πολίτες, αφού σε αυτήν την περίπτωση δεν επιτρέπεται να εκφράσουν το δημοκρατικό δικαίωμά τους», ανέφερε ο Φουέρε.

Για τη διαφορά του ονόματος

Αναφερόμενος στη διαφορά με την Ελλάδα παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση του νοτιοσλαβικού κράτους είναι το μόνο εμπόδιο για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ και, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

»Υπάρχουν σοβαρά και βαθιά ριζωμένα προβλήματα στα Σκόπια που προέρχονται από την αυταρχική κυβέρνηση και τους λαϊκίστικες μεθόδους που ακολουθεί. Αυτό αποτελεί μεγάλη δικαιολογία για την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί τη συνεργασία. Με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο υποφέρει περισσότερο ο λαός των Σκοπίων», τόνισε ο Φουέρε.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr