Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ «εντός των ημερών»


Απρίλιος 29, 2014.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ μέσα στις προσεχείς ημέρες ή το πολύ σε λίγες εβδομάδες.


Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό PBS, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ερντογάν  δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου μεταξύ του ιδίου και του Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο τελευταίος ζήτησε συγνώμη.

Οι δύο χώρες ψυχράνθηκαν μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε νηοπομπή προς τη Γάζα το 2010. Ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» και σκότωσαν εννέα Τούρκους , φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις έχουν γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, ξεπερνώντας τα σημεία εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία, όσον αφορά την αποζημίωση» είπε στο αμερικανικό ραδιόφωνο μέσω ενός μεταφραστή.

«Και σε σχέση  με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Παλαιστίνης, μέσω Τουρκίας, αυτό είναι άλλο στάδιο διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα μπορέσουμε  να προχωρήσουμε στην διαδικασία εξομάλυνσης», είπε ο Ερντογάν.

Και στην ερώτηση πότε θα γίνει αυτό, απάντησε:

«Νομίζω ότι μιλάμε για μερικές μέρες, ίσως εβδομάδες».

«Ήταν σφαγές Αρμενίων, όχι Γενοκτονία»

Στο ακανθώδες θέμα για τους Τούρκους, σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ερντογάν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι δολοφονίες των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία,  κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούσαν γενοκτονία.

«Αυτό δεν είναι δυνατόν, διότι εάν είχε συμβεί τέτοια γενοκτονία, δεν θα υπήρχαν Αρμένιοι που ζουν σε αυτήν τη χώρα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση του αμερικανικού σταθμού.

Al Akhbar
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr