Σκόπια: Το αλβανικό κόμμα DUI θα μποϊκοτάρει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών


Τι προβλέπει ο εκλογικός κώδικας

Απρίλιος 15, 2014.

Τέτοβο.

Το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση των Σκοπίων- DUI, δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος στο Τέτοβο, Αλί Αχμέτι.


Στις εκλογές της 27ης Απριλίου το DUI θα απόσχει από τις προεδρικές εκλογές.
Οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν από τρεις μήνες και τώρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αλλαγή πλεύσης. Η ιδέα ενός υποψήφιου συναινετικού προέδρου θεωρείται σοβαρότερη από οποιαδήποτε δυνατή στήριξη ενός υποψηφίου για την προεδρία. 

Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα είναι μονοκομματικός και δεν θα απηχεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα του νοτιοσλαβικού κράτους, που είναι οι Αλβανοί,  σύμφωνα με τον Αχμέτι.

Οι Αλβανοί, οι οποίοι δεν ψήφισαν τους προτεινόμενους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας, πρόσθεσε ο Αχμέτι, κατέδειξαν ότι ωρίμασαν πολιτικά και θέλουν μια αλλαγή στην πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με τον εκλογικό κώδικα, ο πρόεδρος στον πρώτο γύρο των εκλογών, δύναται θα εκλεγεί εφόσον ο προτεινόμενος υποψήφιος κερδίσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων  των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει το 50% συν μία ψήφο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Δεδομένου ότι ο κατάλογος για τις προεδρικές εκλογές έχει συνολικά 1.779.572 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, αυτό σημαίνει ότι για να  εκλεγεί ένας υποψήφιος, από τον πρώτο γύρο, πρέπει να κερδίσει συνολικά 889.787 ψήφους, γράφει η Βέτσερ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr