Υπουργός Άμυνας Ρωσίας: Πρωτοφανής η δραστηριότητα του NATO και ΗΠΑ στα ρωσικά σύνορα


Σόϊγκου: Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τα σύνορα με την Ουκρανία στις μόνιμες εγκαταστάσεις τους

Απρίλιος 29, 2014.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel συζήτησαν στο τηλέφωνο την κατάσταση στην Ουκρανία.


Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για μια πιθανή μείωση της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις του Χάγκελ για «μαζική συγκέντρωση» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και των «αποσταθεροποιητικών ελιγμών», ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τον συνομιλητή να προβεί «σε μέγιστη μείωση του βαθμού της ρητορικής».

Ο Ρώσος υπουργός αρνείται ανακοινώσεις των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας

Ο Σόϊγκου αρνήθηκε κατηγορηματικά τους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την παρουσία στην ουκρανική επικράτεια Ρώσων σαμποτάζ και ομάδων που φέρονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στις νοτιο-ανατολικές περιοχές», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργού.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η στα νοτιο-ανατολικά της Ουκρανίας, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», το Κίεβο έχει αποστείλει 80 άρματα μάχης και πάνω από 130 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης του πεζικού καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με τουλάχιστον 60 πυροβόλα και συστάδα όλμων.

Συστηματικά συμμετέχουν από κοινού μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ο συνολικός αριθμός των ουκρανικών δυνάμεων ανέρχεται σε 15 χιλιάδες άνδρες και όλα αυτά κατά του άμαχου τοπικού πληθυσμού της χώρας.

Οι ρωσικές ασκήσεις

Στην προοπτική των σκληρών στρατιωτικών ενεργειών εναντίον των αμάχων, δήλωσε ο στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου, η ρωσική πλευρά αναγκάσθηκε να ανακοινώσει την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας στο εθνικό έδαφος, στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο κοινό. Ωστόσο, όταν οι αρχές της Ουκρανίας δήλωσαν ότι δεν έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τις κανονικές μονάδες του στρατού εναντίον ενός άοπλου πληθυσμού, οι ρωσικές μονάδες επέστρεψαν στις θέσεις τους, στη μόνιμη εγκατάστασή τους.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε την αυξημένη δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, στα ρωσικά σύνορα, ως άνευ προηγουμένου. Τόνισε ότι οι εν λόγω δράσεις συνοδεύθηκαν από τις προκλητικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του NATO για την αναγκαιότητα «συγκράτησης» της Ρωσίας.


«Комсомольская правда»
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr