Προθυμία Τουρκίας για τον αγωγό «South Stream»


 Θα αρχίζουν συζητήσεις για το έργο την επόμενη εβδομάδα

Απρίλιος 17, 2014.

Άγκυρα.

Το αμφιλεγόμενο ρωσικό έργο του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας, υποστηρίζεται τώρα από την Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας


 δήλωσε ότι ενδέχεται να επιτρέψει τη διέλευση του αγωγού από το τουρκικό έδαφος, εφόσον λάβει μια τέτοια πρόταση από τη Μόσχα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Το θέμα θα συζητηθεί κατά τις συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα.

Μελλοντικά ο αγωγός είχε προγραμματισθεί να περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακάμπτοντας  την Ουκρανία, αλλά τέθηκε υπό αμφισβήτηση εξαιτίας της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η κρίση στην Ουκρανία εντείνει τις προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα έχει   προσπαθεί επί αρκετό καιρό να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία, ως κύρια διαδρομή για το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους, επικαλούμενο τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr