Θεσσαλονίκη: Υπουργική Διάσκεψη ΕΕ –Δυτικών Βαλκανίων



Μάιος 8, 2014.

Στην υπουργική συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν σαφή μηνύματα σχετικά με το μέλλον των Βαλκανίων, αλλά και μηνύματα προς τα Σκόπια, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, είπε στην ομιλία του ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ως οικοδεσπότης της συνάντησης αναφέρθηκε στην έκθεση των Σκοπίων και στο ζήτημα της ονομασίας. 

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας είναι γνωστές και ότι η Αθήνα περιμένει την κίνηση των Σκοπίων.

Ο Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, αλλά ότι είχε μόνο μια σύντομη συζήτηση στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Πόποσκι επέμεινε στις θέσεις των Σκοπίων και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πορεία του νοτιοσλαβικού κράτους και ότι βρίσκεται σε αναμονή για την ΕΕ, αφού έχει εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις, η Ελλάδα αντί να υποστηρίξει σθεναρά την ένταξη των Σκοπίων, εδώ και πέντε χρόνια προσπαθεί για τον αποκλεισμό τους.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr