Διλλήματα Τουρκίας με Τζιχαντιστές



Ιούνιος 18, 2014.

Άγκυρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ,  κατέλαβε το τουρκικό προξενείο στην ιρακινή πόλη Μοσούλη.


Η επίθεση αποτέλεσε έκπληξη για την Τουρκία, η οποία δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους τζιχαντιστές μέχρι τώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Ζαμάν.

Οι επόμενοι στόχοι του «ΙΚΙΛ» είναι η Βαγδάτη και οι ιεροί τόποι των Σιιτών στο Ιράκ, η Καμπάλα και η Νατζάφ. Εάν τα μέρη αυτά πέσουν στα χέρια των εξτρεμιστών, θα ξεκινήσει αιματηρός θρησκευτικός πόλεμος στην περιοχή και μπορεί να γενικευθεί.

Η επιτυχία του«ΙΚΙΛ» έφερε πολλά διλήμματα στην Τουρκία. Είναι γνωστό ότι στο Ιράκ υπάρχουν Τουρκμένοι, που έχουν ενταχθεί στους μαχητές Τζιχάντ και αυτοί υπόκειται υπό τον αυστηρό νόμο της Σαρία.

Στη βόρεια Συρία,  ή στα νότια σύνορα της Τουρκίας, βρίσκονται οπλισμένες Κουρδικές δυνάμεις καθώς και Τζιχαντιστές.

Είναι γνωστό ότι πολλά μέλη της ομάδας «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ, έχουν χρησιμοποιήσει την Τουρκία, ως διαδρομή διέλευσης, προκειμένου να ενταχθούν σε οργανώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρουν στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Αυτές οι συνδέσεις των τζιχαντιστών, τόσο στο Ιράκ όσο και στα νότια της Τουρκίας, διαφαίνονται, τώρα,  ως απειλή για το τουρκικό κράτος.
Σύμφωνα με την Zaman, η τουρκική πολιτική στη Μέση Ανατολή, πρέπει άρδην να αναθεωρηθεί.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr